Steve Jobs vägrade låta sina barn använda iPad. Efter att ha sett det här förstår jag varför. Kanske borde jag också släppa den oftare.

Att låta barnen underhålla sig själva med en iPad eller iPhone kan verka som en bra och smidigt lösning.
Men frågan är: Hur påverkas dem när lektiden utomhus blir allt mindre och de får allt serverat genom en skärm i stället för att använda sin fantasi?

.ad-container-normal {display: none;} .ad-container-narrow {display: block;} @media all and (min-width:800px) { .ad-container-normal {display: block;} .ad-container-narrow {display: none;} }

Apple-grundaren Steve Jobs vägrade låta sina barn använda iPad. New York Times-reportern Nick Bilton berättar om hur han en gång fråga Jobs ”Dina barn måste älska iPaden?”.
Steve Jobs svarade:
– De har inte använt den. Vi begränsar hur mycket teknologi våra barn använder hemma.

Chris Andersson, vd för teknikföretaget 3D Robotics är inne på samma linje i en intervju med The Times.
– Mina barn anklagar mig och min fru för att vara fascister och överdrivet oroliga för teknik och de säger att ingen av deras vänner har samma regler. Men det är för att vi har sett farorna med tekniken med egna ögon. Jag har sett det själv, och vill inte att det ska hända mina barn.

Vad händer till exempel när vi inte skriver för hand längre? Inte mycket, har många tidigare trott.
Men nu menar psykologer och hjärnforskare att det är alldeles för tidigt att döma ut den vanliga pennan som en kvarleva från det förflutna. Nya forskningsresultat tyder på att sambandet mellan att skriva för hand och pedagogisk utveckling är djupt sammansvetsat.

Barn lär sig inte bara att läsa snabbare om de först lär sig skriva för hand, men de blir också bättre på att skapa idéer och komma ihåg information. Det handlar alltså inte bara om vad vi skriver. Det är också en fråga om hur vi gör det.

”När vi skriver aktiveras automatiskt en unik nervkrets. Och det verkar som att denna krets på ett unikt sätt bidrar på ett sätt vi tidigare inte insett, men lärandet underlättas”, säger Stanislas Dehaene, en psykolog vid Collège de France i Paris.”

En annan studie har följt barn från årskurs 2 till 5.  Virginia Berninger, en psykolog vid University of Washington, visade att när barn sätter ihop en text för hand klarar de inte bara att producera fler ord snabbare än de gjorde på ett tangentbord, men de uttrycker fler idéer.

Dr Berninger går så långt som att antyda att skrivstil kan träna självbehärskningen på ett sätt som andra former av skrivande inte kan och vissa forskare menar att det till och med kan vara en väg till att behandla dyslexi.

Men fördelarna med att skriva för hand sträcker sig faktiskt bortom barndomen. För vuxna kan att skriva för hand vara ett snabbt och effektivt alternativ.

Två psykologer, Pam A. Mueller från Princeton och Daniel M. Oppenheimer vid University of California, Los Angeles, har visat att elever lär sig bättre när de tar anteckningar för hand än när de skriver på ett tangentbord. Enligt ny forskning ger det eleven möjlighet att bearbeta en föreläsnings innehåll och omforma det – en reflektionsprocess som kan leda till bättre förståelse och gör det lättare att minnas.

Gilla gärna Newsner för fler liknande artiklar.

 

Läs mer om...