Vi luras ofta att tro att en superhjälte ska vara stor och stark. Att det har något med utseendet att göra. Vi glömmer lätt att det är insidan som avgör om man är beredd att göra det där lila extra, att gå den sista tuffa kilometern. Monica Nilsson, 65, från Skärhamn har inte haft det lätt i livet. Hon adopterades från Tyskland efter kriget och blev mobbad i skolan. Hon har slagits mot sjukdomar och smärta så länge hon kan minnas och skulle inte klara sig utan sin assistenter. När Monica var 45 år gammal fick hon diagnosen MS (Multipel skleros) och efter det valde hon att isolera sig i hemmet. Hon fastnade i sin rullstol, men också i sin egna värld fylld av bitterhet. Sedan kom den där sensommarkvällen för sex år sedan, som skulle förändra allt…
Den kvällen, 2010, var Monica på ett tältmöte. Den djupt troende Monica hörde pastor Mikael Alfven berätta om den hjälporganisation han grundat, LoveNepal, som kämpar för att frita nepalesiska flickor från bordeller i Indien, där de säljs som sexslavar och våldtas flera gånger per dag.
Hon fick höra hur den smutsiga sexhandeln med barn fungerar och hur flickorna som tillhör det kastlösa badifolket föds in i extrem fattigdom och utnyttjas som prostituerade och säljs som sexslavar. Många av flickorna som räddas från sexslaveriet är i lågstadieåldern.
– Då brast det för mig. Jag bara grät. Jag trodde inte sånt existerade. Och jag tänkte att, om jag bara var frisk skulle jag göra något, har Monica tidigare berättat för Aftonbladet.
Monica blev otroligt berörd av alla de barn som drabbats av detta fruktansvärda livsöde. Dagen efter ringde hon upp sin bästa vän och berättade hur historierna om flickorna träffat henne rakt i hjärtat. Hon förklarade att hon ville göra något konkrekt, men hon tvekade på grund av hennes sjukdom. Men vännen stod på sig: ”DU KAN GÖRA NÅGOT!”, förklarade hon för Monica.
Sedan den dagen har Monica arbetat stenhårt för att hjälpa till. På bara några dagar samlade hon ihop 5 000 kronor, men hon gav sig inte där. Monica fortsatte kämpa för flickorna och har knackat på hundratals dörrar, ringt mängder av samtal och pressat sin kropp till det yttersta, för barnens skull. Hon stod utanför den lokala mataffären varenda dag och när det regnande plockade hon upp telefonkatalogen för att ringa runt till vänner, grannar och tidigare klasskamrater.
På snart tre år har Monica, helt själv och mot alla odds, samlat ihop nästan 400 000 kronor till LoveNepal och deras arbete för att rädda barn ut ur sexhandeln. Varje öre går oavkortat till flickorna på de flickhem i Nepal som LoveNepal driver tillsammans med nepalesiska organisationen Lighthouse Foundation. Genom projektet LoveNepal får flickorna en ny chans i livet. De får boende, vård, omsorg och utbildning.
– Så länge jag orkar, och får vara någorlunda frisk, ska jag kämpa för barnen, säger Monica.
Monica har också fått chansen att träffa några av de flickor som räddats från bordellerna. Tårarna flödade när hon fick möta sina små prinsessor för första gången.
Tre av de fem flickorna räddades tack vare Monicas insamling. Flickorna fick också ett silverhalsband med ett kors, som Monica köpt för egna pengar. Mötet med tjejerna gav också Monica ännu mer kraft att fortsätta sin insamling.
– De sprang in här och skrek ”Mami!, Mami!”. De pussade och kramade mig, så rullstolen höll på att välta. Det är det finaste jag har varit med om i hela mitt liv, säger hon till Aftonbladet.
Här är en kort film där Monica själv berättar om sin historia:
Vi har tidigare uppmärksammat svenske Jonatan Alfven – som även han arbetar för LoveNepal – och hans arbete på plats i Nepal. Det arbete som Monica och Jonatan utför räddar liv och de förtjänar att hyllas som hjältar.
Newsner ställer sig bakom LoveNepals arbete och tar ställning mot all form av sexuellt våld eller handel med barn. I en serie artiklar kommer vi därför att uppmärksamma barnsexhandel och de människor som arbetar för att hjälpa utsatta. Inget barn ska behöva utstå sexuellt våld eller säljas som prostituerade, oavsett var i världen det sker.