Det närmar sig sportlovstider.
Då väljer solsugna svenskar att boka utlandsresor till Kanarieöarna – trots experternas avrådan.
– Det är ju helt vansinnigt att åka utomlands nu, säger professor Agnes Wold till TT enligt Aftonbladet.
Den rådande coronapandemin har förändrat vardagen på alla sätt och vis. Ingenting har varit sig likt det senaste året, och myndigheternas råd om att undvika nära kontakt med andra människor hänger fortsatt kvar.
De senaste veckorna har allt fler länder dessutom larmat om nya smittvågor när coronaviruset muterat, något som gjort att det på många håll åter införts striktare restriktioner.
Bland annat kom beskedet under onsdagen att Norge nu stänger gränsen mot alla som inte bor i landet – det strängaste inreseförbudet i landet sedan början av mars förra året.
Även här i Sverige har det införts vissa inreseförbud – detta gäller för resande från Storbritannien, Danmark och sedan häromdagen även Norge. Beslutet gäller till och med den 14 februari.
Sportlovsresor till Kanarieöarna
Samtidigt närmar sig sportlovstiderna. En period då många svenskar i normala fall lämnar snö och kyla för att resa till varmare breddgrader.
Och även om färre än vanligt reser utomlands i dessa tider, rapporteras det nu om att solsugna svenskar bokar sportlovsresor – trots nedstängda länder och diverse inreseförbud runt om i världen.
Framförallt är det resor till Kanarieöarna som de svenska resenärerna bokar in sig på.
– Det är det enda som är aktuellt inför sportlovet. Jämfört med ett normalår är det visserligen väldigt, väldigt få som bokar. Men så finns det inte så många resor och öppna hotell att välja mellan, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på researrangören TUI, till TT.
Experter avråder starkt
Uppgifterna om svenskarnas sportlovsresor får nu samlade experter att gå ut med en stark avrådan. Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är det en mycket dålig idé att åka på solsemester i coronapandemin.
– Det är ju helt vansinnigt att åka utomlands nu. Det måste väl ändå framgått att det är det sista man ska göra. Dels ur smittosynpunkt, dels för att man kan fastna i olika karantäner, säger hon till TT.
Researrangörerna själva menar dock att solresor går att göra på ett smittsäkert sätt. Men även Staffan Nordmark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet, är inne på samma spår som Agnes Wold om att det är en stor risk.
– Du exponerar dig för en miljö där du självklart kan dra med dig någonting hem. Personligen tycker jag att de nya varianterna av viruset som dyker upp i länder med väldigt hög smittspridning är ett bekymmer, säger han.
Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!