Personal på Folkhälsomyndigheten hotas och får polisskydd.
Även överläkaren Björn Olsen har drabbats av hatet på nätet.
– Folk verkar ha en massa överskottsenergi. De är lite för snabba på avtryckarfingret när det gäller sociala medier och de tänker inte vad de skriver, säger han i Nyhetsmorgon.
Det var under torsdagen som det kom rapporter inifrån Folkhälsomyndigheten om att medarbetare fått motta dödshot. Flera personer på myndigheten är i behov av polisskydd och polisen utreder hoten. Samtidigt har säkerheten skärpts med vakter i Folkhälsomyndighetens lokaler.
Statsminister Stefan Löfven (S) reagerade starkt efter nyhetsrapporteringen.
”Att medarbetare hos Folkhälsomyndigheten dödshotas och behöver polisskydd fyller mig med vrede”, säger statsministern till TT enligt Aftonbladet.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, har synts mycket i media under coronapandemin. Nu berättar Olsen att även han drabbats av hotfulla meddelanden.
På fredagsmorgonen gästade han TV4:s Nyhetsmorgonstudio och fick då frågan av programledaren Steffo Törnquist som var märkbart irriterad på uppgifterna om hoten.
– Kan vi börja ur den änden, de här patetiska nyheterna om idioter hotar och har sig, er som jobbar med detta. Är du drabbad? frågade Steffo Törnquist i direktsändningen.
Björn Olsen bekräftade då att detta även drabbat honom.
– Oja, jag har varit drabbat i ett helt år. Nu tävlar ju alla i indignation kring det här naturligtvis, och politikerna har kommit upp på banan. Men det här har ju pågått i ett helt år och det är ingen som sagt en flaska om det. Det drabbar ju oss som är mer kritiska mot den här svenska modellen lika hårt egentligen som de som är företrädare för Folkhälsomyndigheten, säger Olsen i TV4.
Han menar att folk är snabba med att skriva av sig sin ilska i framför allt sociala medier.
– Men oavsett vilket verkar folk ha en massa överskottsenergi, de är lite för snabba på avtryckarfingret när det gäller sociala medier och de tänker inte vad de skriver.
Björn Olsen som många gånger uttryckt kritik gentemot Folkhälsomyndigheten under pandemin har bland annat fått handskrivna brev.
– Varje gång man får ett mejl eller brev, öppnar ett sånt och det liksom bara spyr ut hatet emot en. Att man borde hängas i närmaste lyktstolpe ungefär. Att man är en skam för Sverige. Att man inte har någonting på fötterna när det gäller att uttala sig… Ja, jag tar illa vid mig naturligtvis. Det är som små pilar som skjuts mot en rustning. Träffar det samma fläck hela tiden går rustningen till slut sönder. Så jag backade ur flera gånger under fjolåret, och tänkte att jag inte ville vara med om det här längre, och ville inte prata mer om det. Men sen kommer man tillbaka på banan igen. Man skakar av sig det. En del är extremt överkänsliga men framför allt avtryckarvänliga speciellt i sociala medier, säger Olsen i Nyhetsmorgon.
Att kritiska röster tystas menar han kan vara ett demokratiskt hot.
– Det är definitivt ett hot mot demokratin när man pratar om att tysta kritiker. Men jag har inte sociala medier måste jag säga, och det har varit min stora lycka.
Nu hjälps vi åt att påminna oss om tonen i sociala medier. Kommentera gärna denna artikel, men gör det med förnuft, vett och sans. Hot och hat är oacceptabelt. Dela gärna vidare om du håller med.