Regeringens efterlängtade besked – vill höja statusen för alla undersköterskor: ”En stor seger”

Skyddad yrkestitel för alla undersköterskor.

Det kan bli verklighet när regeringen vill höja statusen för landets största yrkesgrupp.

– En stor seger, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till TT enligt Aftonbladet.

Enligt fackförbundet Kommunal finns det totalt 183 000 undersköterskor i Sverige. Detta gör dem till landets största yrkesgrupp, men ändå kanske en av våra mest underskattade sådana.

De lyfter tungt, jobbar långa pass, har sällan tid till raster och är ofta underbemannade – men kämpar ändå på, allt för att hjälpa våra nära och kära.

Inte minst under coronapandemin har de hyllats som samhällets stora hjältar, och överösts med kärlek för sitt outtröttliga slit.

Foto: TT

Kan få skyddad yrkestitel

Nu kommer ett glädjande besked för landets alla undersköterskor.

I en remiss till lagrådet föreslår nämligen regeringen att de ska få en skyddad yrkestitel. Med detta menas att det ska krävas ett undersköterskebevis för att få använda titeln i yrket, så att inte vem som helst kan arbeta som undersköterska.

Förhoppningen är att detta ska stärka såväl kvaliteten som säkerheten inom vården.

”Genom att skydda yrkestiteln får vi ordning och reda på kompetenskraven och bara den som har ett bevis får kalla sig undersköterska. Det bidrar till att alla som arbetar i yrket har likvärdig kunskap och kompetens”, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

lena hallengren
Foto: Jessica Gow / TT

”En stor seger”

Regeringens besked möts med stor glädje av fackförbundet Kommunal.

– Äntligen. Det här är en stor seger för Sveriges största yrkesgrupp. Det känns jättebra, säger Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal, till TT.

För att få ett undersköterskebevis, ska det krävas att man tagit del av utbildningsinnehållet i gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Dela gärna glädjebeskedet för att hylla alla våra undersköterskor där ute!