Hunden kan ha varit mellanvärd för coronaviruset under pandemins start i Kina.
Det misstänker i alla fall professor Björn Olsen.
– De äter upp rester av en fladdermus och får i sig de här sakerna, säger han i Nyhetsmorgon.
Björn Olsen är överläkare och professor i infektionssjukdomar sedan 2007 vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Han har ofta synts i medierna under den rådande pandemin. På onsdagen gästade han TV4:s Nyhetsmorgonstudio och berättade då mer om jakten på smittans ursprung vid utbrottet i Wuhan i Kina för över ett år sedan.
Olsen förklarar att hans egen teori är att hundar vid djurmarknaderna kan ha snappat upp viruset från fladdermöss och att det därefter spridits vidare som mellanvärd.
– På de här djurmarknaderna är det ju kroppsvätskor av alla möjliga slag som cirkulerar. Plus att det passerar igenom en stor mängd andra djur, både såna djur som kan plocka upp det och vara mellanvärdar eventuellt. Där har jag en egen liten favorit. Många har ju pratat om myrkotten, man har pratat om ålar och såna saker. Men min favorit tror jag är hund faktiskt, säger Björn Olsen i TV4:s Nyhetsmorgon på onsdagen.
”Nu ska vi inte döma ut alla hundar i Sverige – det är ingen större fara”
Han förklarar att det kan ha gått till som så att hundar sprungit omkring på djurmarknaderna och slickat i sig en hel del.
– De äter upp rester av en fladdermus och får i sig de här sakerna. Man vet att hund kan bli smittad av och en effektiv bärare av det här viruset, säger Olsen i TV4 och fortsätter:
– Då får hunden den ner i magen, mag-tarmkanalen, och hundar har en liten otrevlig ovana. De slickar sig själva i baken. Sen slickar de oss i ansiktet. Man kan ju tänka sig, om man ska göra en liten trolig smittkedja… Nu ska vi inte döma ut alla hundar i Sverige för det här, det är ingen större fara.
Olsen poängterar att covid-19 man med allra största sannolikhet kan fastslå att det här är ett fladdermusvirus. Han pekar samtidigt på att liknande zoonotiska sjukdomar väldigt sällan sprids direkt från värddjur till människa – exempelvis från fladdermus till människa i covid-19-fallet.
– Rabies är ett sånt virus. Det går utan mellanvärdar, där har du direktöverföring från fladdermus till människa exempelvis.
På Statens veterinärmedicinska anstalt skriver man att ”även om SARS-Cov-2 ursprungligen härstammar från vilda djur så drivs den pågående epidemin av smittspridning mellan människor utan inblandning av djur”.
För att förebygga smittspridning mellan människa och djur eller vice versa uppger förvaltningsmyndigheten att ”den allmänna rekommendationen att man vid kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, följer normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktigt om man är sjuk. Sjuka djur bör som en allmän princip, hållas hemma och skilda från andra djur så långt möjligt”, skriver SVA på sin hemsida.