Därför pausar Danmark nu Astra Zenecas vaccin – flera personer drabbade av oväntat tillstånd

Flera personer som fått Astra Zenecas vaccin i Danmark uppges ha drabbats av blodproppar.
Nu sätts vaccineringen med företagets vaccin på paus i flera länder och eventuella samband utreds, skriver nyhetsbyrån TT.

Flera fall av blodproppar hos människor som fått Astra Zenecas vaccin har uppmärksammats i Danmark, bekräftar myndigheten Lægemiddelstyrelsen, skriver Aftonbladet. Ett dödsfall ska ha rapporterats in i vårt södra grannland och nu pausar Danmark bolagets vaccin. Det går just nu inte att dra någon koppling mellan detta och vaccinet, varför det nu ska utredas.

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru/TT

I två veckor kommer det nu bli uppehåll för Astra Zenecas vaccin i Danmark. Även Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg gör samma sak och pausar nu, skriver TT. Samtidigt som EU:s läkemedelsmyndighet EMA nu håller på och utreda vaccinet.

”Finns goda bevis för att vaccinet är både säkert och effektivt”

Samtidigt poängterar Danmarks Sundhetsstyrelse att det än så länge inte går att dra några klara slutsatser om samband mellan vaccinet och biverkningarna i de här fallen.

– Vi handlar tidigt, och det ska undersökas grundligt, skriver Danmarks hälsominister Magnus Heunicke på Twitter, enligt Ekstra bladet.

Søren Brostrøm, chef för den danska Sundhedsstyrelsen i ett pressmeddelande, uppger följande i ett pressmeddelande:

– Det är viktigt att betona att vi inte har valt bort Astra Zeneca-vaccinet, utan att vi lägger det på vänteläge. Det finns goda bevis för att vaccinet är både säkert och effektivt. Men både vi och den danska läkemedelsmyndigheten måste reagera på rapporter om möjliga allvarliga biverkningar, både från Danmark och andra europeiska länder. Det visar att övervakningssystemet fungerar, säger Søren Brostrøm.

Nu väntas vaccinationerna i landet ta längre tid än vad det var tänkt.

– Det är naturligtvis beklagligt, men det är för tidigt att säga något om vad det kommer att betyda, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen, enligt nyhetsbyrån NTB.

Så reagerar Astra Zeneca

Astra Zeneca kommenterar beslutet på följande vis.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Patientsäkerhet är högsta prioritet för Astra Zeneca. Tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga effektivitets- och säkerhetskrav för godkännande av alla nya läkemedel, och det inkluderar COVID-19 Vaccin AstraZeneca. Säkerheten för vaccinet har studerats omfattande i kliniska fas III-studier, och peer-reviewed data bekräftar att vaccinet i allmänhet tolereras väl”, skriver läkemedelsföretaget i en kommentar till TT, enligt Omni.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);