Den svenska västkusten är en vacker idyll som lockar turister och sommarboende från alla delar av landet. Framförallt är det klipporna och havet som många håller kärt. Trots detta är det många som slänger skräp ute som om naturen vore en papperskorg.
14-åriga Maja Hallsten och hennes lagkamrater i IFK Valla är några av de som tröttnat på nedskräpningen. I lördags samlades de för att plocka plast och skräp som andra slängt nära havet.
Skräp som slängs i naturen är skadligt för både miljö och djur. Men även om problemet fått allt större uppmärksamhet de senaste åren så är plast i haven ett akut problem.
Några av de som varje år ser den enorma nedskräpningen med egna ögon är de som bor längs den svenska västkusten.
14-åriga Emma Hallsten och hennes vänner ville inte bada bland skräp i sommar. De bestämde sig för att haka på initiativet “Städa kusten”.
– Det är en bra sak att göra tillsammans med laget. På vissa platser kan man se rätt mycket skräp, mycket plast och så, säger Maja till Newsner.
Städa kusten ingår i projektet “Städa Sverige”, som engagerar ungdomar från idrottsföreningar i Sverige att städa naturen på skräp som slängts där.
Projektet finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. Detta så att föreningarna kan få in pengar till sin verksamhet genom att göra en värdefull insats.
Fotbollslaget städar
14-åriga Maja Hallsten spelar i fotbollslaget IFK Valla, som städat kusten vid två tillfällen.
I lördags var hon och hennes lagkamrater ute och samlade skräp som slängts på klippor.
– Det var bensindunkar, godispapper, burkar och sånt där. På ett ställe var det mindre skräp men på det andra stället vi var på var det väldigt mycket, säger Maja.
Tillsammans har Maja och hennes lagkamrater lagt timmar på att plocka skräp i naturen, och hon tror inte att det har skett för sista gången.
– Om det finns papperskorgar så förstår jag inte varför man slänger saker i naturen, det är så onödigt, säger Maja till Newsner.
Hon tillägger:
– Vi kommer nog att göra det igen, men vi har inget datum inplanerat.
Mer om projektet ”Städa Sverige” kan du läsa här.
Dela gärna detta fina initiativ med andra.