Fästingsäsongen har börjat, och en art som fått allt starkare fäste i Sverige är Tajgafästingen, som enligt experter kommit från öst för att invadera Norrbotten i år.
– De är obehagliga. De suger blod och ger sjukdomar. Jag kan inte se att de fyller någon funktion. När man har plockat bort fästingar som suttit i pälsen på hundarna, så har de blivit stora som blåbär och det är inte så fräscht, säger Gunilla Stieng i Kalix, som hittade fem fästingar i Kalix skärgård till SVT.
Under sommaren och hösten 2019 startade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) en insamling av fästingar, som riktade sig till allmänheten i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län. Det man kunde se redan då var att den utländska Tajgafästingen blivit allt vanligare i norr.
Fästingen har invaderat
Nu konstaterar parasitologen Giulio Grandi att fästingen sprider sig som en löpeld i Norrbottens skärgård.
– Att så många tajgafästingar har hittats i Norrbotten beror på det kalla klimatet. De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Giulio Grandi till SVT.
Tajgafästingen är på många sätt lik andra fästingar som vi är vana vid att hitta i landets sydligare delar, det som skrämmer många är dock att den kan bära bära på två varianter av TBE-viruset som är farligare för människan än det vanliga TBE-viruset som finns i Sverige.
Enligt SVT handlar det om en sibirisk variant och en variant som kallas Far Eastern.
– Tajgafästingen är väldigt lika vår vanliga fästing. De är vanligare från Finland och österut, säger Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet till Newsner.
Anses farligare
Kalixbon Gunilla Stieng är en av de som hittat Tajgafästingar flera gånger, då de suttit på hennes hund. Hon berättar att nä hunnit bli stora som blåbär innan hon upptäckt dem.
– Österut finns det också en variant av TBE som anses farligare, men mig veterligen kan de olika varianterna spridas av båda fästingarterna, säger Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog till Newsner.
Har du sett en sån här fästing någon gång? Sprid gärna så folk ser upp med denna smittbärare.