Förra året omkom 77 personer i Sverige efter drunkningsolyckor.
Trots det finns det i dag inte en enda badvakt på stränderna i Stockholm.
– Föräldrar har ett mycket stort egenansvar, säger Karin Ernlund (C) till Mitti.
Tyvärr är drunkningsolyckor ett mörkt, återkommande, inslag under somrarna – när allt fler människor tar sig till havet eller sjön för att svalka sig.
Nyligen rapporterades det om 23-åriga Milan som räddade ett barn från att drunkna i Uppsala. När Milan märkte att barnet flöt livlöst i vattnet bar han upp det till stranden och med hjälp av folk på plats samt en del tur, kunde barnet behålla livet – efter hjärt och lungräddning.
– Man kan inte sitta flera meter bort när barnen badar. Lägg ifrån er mobilerna och lek med era barn, uppmanade Milan efter händelsen.
Hjälteinsatsen uppmärksammades i media och på Facebook vällde hyllningarna in.
Flera drunkningsolyckor
Som Mitti rapporterat om, omkom 77 personer i drunkningsolyckor under förra året. Upp emot 80 procent av de tragiska händelserna inträffade på en officiella badplatser med kommunalt huvudmannaskap – men där livräddare saknades.
Svenska livräddningssällskapet vill att kommunerna ska agera och vill se fler utbildade badvakter på badplatserna.
– Vi vill verkligen väcka tanken hos folk att vara försiktiga och samtidigt uppmana kommunerna att informera om vattensäkerhet. Det finns till exempel alldeles för få strandbad med utbildade livräddare eller badvärdar som är rustade att kunna ingripa om något händer, säger Mikael Olausson, områdesansvarig vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet till Mitti.
Därtill finns det nu även en oro över att simkunnigheten bland yngre är sämre än vanligt, med tanke på att flera simhallar varit stängda den senaste tiden – till följd av pandemin.
Stockholm väljer bort badvakter
I Stockholm har man personal på plats vid bassängbaden – men på strandbaden har man inte en enda. I huvudstaden ligger det på stadsdelsförvaltningarnas bord.
”Frågan är inte prioriterad”, ”det är personligt ansvar som gäller” och ”det här är inte något som diskuterats inför säsongen”, är svaren från stadsdelsförvaltningarna till Mitti.
Föräldrarnas ansvar
Situationen har kritiserats men enligt Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm, är det inte fler badvakter som behöver prioriteras.
Hon anser att den långsiktiga lösningen är att satsa på att barnen lär sig simma.
– Föräldrar har ett mycket stort egenansvar. Lämna aldrig ditt barn obevakat, lägg ner din mobil och sätt ditt barn i simskola, säger Karin Ernlund till tidningen.
Vad tycker ni om det här? Vill ni ha badvakter på stranden när ni badar? Lämna gärna en kommentar på Facebook.