Från och med 1 juli tas de reglerade öppettiderna bort för landets restauranger och pubar. Det meddelade regeringen under måndagens presskonferens.
Den glädjande nyheten har fått krögare runt om i hela landet att jubla. Bland annat superkocken Tareq Taylor, rapporterar Aftonbladet.
Som en av åtgärderna att försöka minska smittspridningen av coronaviruset i Sverige meddelade regeringen i mitten på november 2020 att alla verksamheter som serverade alkohol skulle tvingas stänga senast 22.30.
Något som senare stramades åt ytterligare med ett stängningstvång klockan 20.30.
Beskedet kom som en käftsmäll för landets krögare och flera ställde sig frågande till beslutet.
LÄS MER: Tareq Taylors kritik mot regeringen – efter nya beskedet: ”Ingen saklig grund”
En av de krögare som tydligt visade sitt missnöje var superkocken Tareq Taylor.
I en tidigare intervju med Newsner menade Tareq Taylor att situationen efter åtgärderna blivit värre än någonsin för den hårt ansatta restaurangbranschen.
– Det är en vansinnig situation som vi befinner oss i. Vänner och kollegor har fått stänga ner sina verksamheter och fått ansöka om konkurs. Många personer har fått se sina livsverk gå under, sa Tareq Taylor i december till Newsner.
– Det är som att slå på någon som redan ligger ner. Jag önskar att jag kunde se en ljusning, men det kan jag inte.
Lättnader av restriktioner
Men efter flera månader av åtstramingar och strikta restriktioner har det nu kommit glädjande besked för restaurangbranschen.
Under måndagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att Sverige fortsätter lätta på restriktionerna och går in i nivå två den 1 juli. Vilket innebär att restauranger och andra serveringsställen får ha öppet längre än 22.30.
Nu kan krögare i Sverige äntligen ta ett djupt andetag.
– Det var på tiden och är underbart att höra. Det är också ett tecken på att smittan är så pass låg att vi kan börja återgå till det normala i samhället och att det i förlängningen ska hålla i sig, säger han till Aftonbladet.
Vill se krafttag från regeringen
Men i intervjun betonar han att det finns problem kvar att lösa.
Bland annat har många anställda inom restaurangbranschen tvingats byta jobb under coronakrisen vilket gör det extra svårt att hitta personal nu.
– Det är en stor utmaning sedan tidigare och nu är det extremt. Nu blir det en anstormning som vi har varnat för men man har vägrat lyssna. Och nu är vi där. Vi är beroende av kompetens och det är inget man skaffar sig på 20 minuter genom att lära sig bära tallrikar, säger han.
Nu vill han se att regeringen ttar problematiken inom restaurangbranschen på allvar och ser till att trygga och säkra anställningar inom branschen.
– Den stora frågan är vilket ansvar regeringen kommer ta, vilken regering det nu än blir. Det måste komma ett trygghetspaket för de anställda som är kvar så att de inte ses som en trasdocka man kan göra vad man vill med. Jag hoppas att man verkligen tar till sig det, säger han.
Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!