Mickaël Gayet och hans vänner valde att sätta ner foten mot matsvinnet.
Idag kör hans förening Ätbart ut mat till behövande – mat som annars skulle slängas.
– Det bli två till tre ton i veckan. Ungefär 12 ton i månaden, som vi delar ut, berättar Mickaël Gayet för Newsner.
Idag är det många som tycker att vi slänger alldeles för mycket mat. Några av de som verkligen tagit upp kampen mot matsvinnet är Mickaël Gayet, 18, och hans vänner. Vilket även Aftonbladet skrivit om.
Allt började hösten 2019 med att han och några vänner satt och diskuterade den stora mängden mat som bara slängs.
– Jag och ett par vänner satt och diskuterade hur sjukt det är att så mycket mat slängs. Det ena ledde till det andra, vi satte ihop en projektgrupp och bestämde oss för att göra någonting. Även om vi då inte visste precis vad vi skulle göra, berättar Mickaël Gayet för Newsner.
Även om det var luddigt kring frågan på exakt vad vännerna skulle hitta på för att bryta trenden, så blev den gemensamma reflektionen ett startskott för Mickaël och gänget.
Bildade ”Ätbart”
De kontaktade alla möjliga människor, verksamma i allt ifrån organisationer till olika företag och med tiden började det klarna för gruppen.
De bildade föreningen Ätbart, där Mickaël är ordförande, och startade projektet ”Mathjälpen” som idag ser till att matsvinnet hamnar hos behövande människor istället för i soporna.
– Vi hämtar upp matsvinn från olika livsmedelsaktörer. Sedan kör vi ut det till olika organisationer som pingstkyrkor och second hand-butiker. De i sin tur delar ut maten till människor som behöver den, berättar 18-åringen.
Hjälper många
Mickaël berättar att känslan är svårslagen när han får se att maten går till någon som behöver den istället för att den bara slängs.
– Vi har alla möjliga människor som får mat av oss, allt ifrån ensamkommande till fattigpensionärer. Det är verkligen människor med alla möjliga bakgrunder och som befinner sig i olika skeden av livet, berättar han och fortsätter:
– Några har fallit snett och hamnat i missbruk. När de försöker ställa sig på egna ben igen så blir det här en skjuts. Det här är ett stöd på det viset, får man en, två matkassar i veckan kanske de kan fokusera på viktigare saker just nu än att kämpa för att fylla kylskåpet.
12 ton i månaden
Initiativet uppskattas av många och Mickaël berättar om all den kärlek han och vännerna får tillbaka.
– Väldigt många kommer till oss efteråt, tackar och säger ”jag behöver inte era matkassar längre för nu kan jag stå på egna ben igen”, säger 18-åringen som berättar att han blir lika rörd varje gång.
Samtidigt som folk får mat på bordet så minskar matsvinnet – och det är inga dåliga mängder mat som undviker soptunnorna tack vara Mathjälpen.
– Det bli två till tre ton i veckan. Ungefär 12 ton i månaden, som vi delar ut.
Mickaël är optimistisk
Förening är idag verksam i kommunerna Skövde, Falköping, Mariestad, Lidköping och Skara – men målet är att Ätbart ska finnas i hela Sverige.
Mickaël drömmer stort och en dag hoppas han att Ätbart ska kunna erbjuda föreläsningar med målet att upplysa människor i vad matsvinnet innebär på riktigt. För det är just att behöva tänka om som Mickaël ser som räddningen och 18-åringen väljer att se optimistiskt på framtiden.
– Det här är verkligen ett problem som måste synliggöras och som vi måste ta hand om. Mathjälpen är en kortsiktig lösning. Vi omfördelar bara maten men vi förhindrar ju inte matsvinnet från att uppstå, menar Mickaël som ändå är hoppfull om framtiden och väljer att tro på människorna.
– Lyssna på dig själv. Det känns inte bra för någon att slänga mat. Ingen tycker att det är bra och jag tror att man ska agera på det. Jag tror att alla, innerst inne, vet vad som är rätt. Det är inget svårt, det är bara en vana.
Vilket fantastiskt gäng och vilket viktigt initiativ! Tycker ni också att det slängs för mycket mat? Lämna gärna en kommentar på vår Facebook!