Turister har länsat nödlådor på hjälpmedel och verktyg – var till för fjällvandrare i knipa: ”Kan inte förstå”

Ungefär 25 nödlådor har placerats ut i Åre fjäll för att hjälpa fjällvandrare som hamnar i nöd.

Men nu har flera av dem länsats på både hjälpmedel och verktyg av turister som inte har varit i knipa, rapporterar P4 Jämtland.

Längs med Jämtlandstriangeln har Åre fjällsäkerhetskommitté placerat ut nödlådor i raststugor med hjälpmedel, kokärl och verktyg till fjällvandrare som råkar i nöd.

I dom finns bland annat lite mat och enklare sjukvårdsutrustning. Tanken är att de ska hjälpa människor som hamnar i nöd.

– Här kan vädret slå om väldigt snabbt och är du inte förberedd kan de här lådorna vara till oerhörd hjälp, säger Martin Svedberg till SVT Nyheter Jämtland som också skrivit om händelsen.

Martin Svedberg berättar att om något ur lådorna används så ska det också rapporteras. Det för att fjällsäkerhetsföreningen ska veta om det och kunna fylla på lådorna igen.

Länsats på innehåll

Men i stället för att de har kommit till sin rätt har flera av lådorna nu länsats på både det ena och det andra. Och det utan att någon rapport genomförts.

– Klåfingrighet. Det är verktyg som är bra att ha och folk har inte tänkt sig för att det här skulle vara till hjälp för fjällvandrare i nödsituation, säger Staffan Lindberg, aktiv i Åre Fjällsäkerhetsförening till P4 Jämtland.

Staffan Lindberg säger att man hade räknat med att något eller några saker skulle försvinna allt eftersom men inte att hela lådor skulle försvinna.

– Att någonting försvinner är inget konstigt. Men att ta med sig kaffepanna, kokkärl, verktyg därifrån. Det kan jag inte förstå, säger Staffan till P4 Jämtland.

”Kan leda till förlorade liv”

Åres Fjällsäkerhetskommitté har skrivit om händelsen på Facebook.

https://www.facebook.com/groups/378449139001766/posts/1844874149025917/?cft[0]=AZVGCRrtj45VWo7ylSs0YNalJC82cibCmAAcEzIPmR79BVn-vvniSyna56B1Nrx67vWDosorciWIL2MU5W8GX44j2G-NlimoaFSyJTcOGQAQ84T9iB9TolxDHal_Xc4Nia56NFFX6Zqp6yAAHN4F1fgR&tn=%2CO%2CP-R

”I Jämtlandstriangeln har några nödlådor länsats från hjälpmedel, kokkärl och verktyg. Det är givetvis hänsynslöst mot den som behöver innehållet i en nödsituation”, skriver de bland annat i inlägget.

Och flera håller med.

”Hänsynslöst är verkligen rätt ord i sammanhanget!!Fint arbete ni utför!”, skriver en person.

”Nu får detta vara slut om man inte förstår allvaret stanna hemma på din gata Det finns för många utan förståelse och uppfostran”, skriver en annan.

”Det värsta är att dessa stölder, ja jag säger stölder, för det är vad det är.Och det kan i förlängningen leda till förlorade liv”, skriver en annan.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);