Ny oroande ungdomstrend sprids på nätet – nu varnar läkare för farliga tricket på elsparkcykel: ”Kan sluta illa”

Cykel och elsparkcykel blir ett allt mer populärt transportmedel i större städer, men alltför många struntar i hastighetsbegränsningar och trafikregler. Detta resulterar många gånger i allvarliga olyckor.

Trots det syns nu en ny trend i sociala medier där ungdomar kör elsparkcykel sittandes på kaféstolar, rapporterar Aftonbladet.

Nu varnar läkare för nya trenden.

Varje år dör hundratals svenskar i trafikolyckor, och tusentals skadas. Cyklar och elsparkcyklar har blivit ett populärt fordon att ta sig fram med i större städer, men många har inte koll på – eller struntar i trafikreglerna som gäller för transportmedlen. 

Förra veckan gjorde polisen i Stockholm en insats vid Skeppsbron i Gamla stan. Man kollade bland annat hur många cyklister och elsparkscyklister som åkte två personer på samma fordon. Samt hur många som åkte mot rött trafikljus. 

På 30 minuter hann polisen stoppa 50 lagbrytare, varav flera fick bötfällas.

”Det där kan sluta illa”

Men ännu är elsparkcyklarna på våra gator. Och nu syns en ny trend i sociala medier där ungdomar kör elsparkcykel sittandes på kaféstolar.

Foto: TT/ Annika Byrde/TT

I ett videoklipp som Aftonbladet har tagit del av syns flera ungdomar åka elsparkcyklar i Stockholm, men inte som vanligt utan sittandes på kaféstolar.

– Jag vet inte om man med en kaféstol på elsparkcykeln skulle bli stabilare eller inte. Men sunt förnuft säger ju att det där kan sluta illa, säger Ragnar Ang, överläkare på traumavårdsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset till Aftonbladet.

Enligt läkaren Ragnar är det svårt att säga om den nya trenden lett till några skadefall i nuläget.

”Har gått helt över styr”

Men att många åker elsparkcyklar helt utan hjälm och även onyktra gör att användandet av cykeln redan leder till allvarliga skador.

– Det har gått helt över styr, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi har haft fall där patienter kommit in i livshotande tillstånd och behöver opereras akut för att rädda livet på patienten. Det vanligaste vi ser är utslagna tänder, ansiktsfrakturer, pannbensfrakturer och ibland hjärnblödningar.

Olyckorna på dessa fordon har eskalerat och gjort att flera kommuner och poliser diskuterat eventuella förbud eller ändrade regler gällande fordonen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);