Efter falsklarmen – nu varnar sjöräddningen för okända faran med badleksaker: ”Kan underlätta för oss”

Sjöräddningssällskapet i Kalmar har fått åka på en del drunkningstillbud den här sommaren.

Men flera av tillbuden har varit falsklarm. Det för att folk larmat när det har sett badleksaker flyta omkring ensamma i vattnet, rapporterar SVT.

Sommarens varma väder har gjort att många begett sig till landets stränder för att bada.

Men i och med att allt fler har befunnit sig vid vattnet har även tillbuden ökat.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Terje Bendiksby,TT.

Sjöräddningssällskapet i Kalmar har fått åka på en hel del drunkningstillbud i sommar. Men flera av dessa har varit falsklarm.

I stället har det visat sig vara ensamma badleksaker som flutit omkring ute till sjöss och som gjort folk oroliga och larmat.

”Kan stoppa allt snabbare”

Enligt Linus Julin, jourskeppare för RS Kalmar, måste de dra igång en sökinsats när de får ett larm om en badleksak som flyter omkring ensam ute i vattnet.

– Då kanske vi åker ut till en badring som flyter mitt ute i Kalmarsund och då vet ju inte vi om det är en person som följt med den ut eller inte och därför måste vi såklart dra igång en sökinsats och den sökinsatsen tar mycket energi från hela Sveriges livräddningsbåtar , säger Linus till SVT Småland och fortsätter:

– För det blir ju lotsbåtar, helikoptrar, kustbevakning, sjöpolis och så vidare.

Även om det är tur i oturen att inget barn har kommit till skada krävs det stora resurser för att göra en sådan utryckning.

Nu vill sjöräddarna att folk märker sina badleksaker med namn och telefonnummer.

– Har man ett familjenamn och ett telefonnummer som vi kan ringa direkt kan vi stoppa det lite snabbare, säger han till SVT.


Vad tycker du om det här? Dela gärna och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);