Hunden Elton blev svårt sjuk men nekades vård hos veterinär – dog i bilen: ”Känns så ovärdigt”

Trots att Elton fick svårt att andas och blev flåsig nekades han hjälp hos veterinär.

Familjen gjorde vad de kunde för att få hjälp men till slut orkade inte Elton längre och han dog i familjens bil.

Det var i augusti i fjol som hunden Elton, av rasen American akita, flyttade hem till familjen Pettersson i Stordene utanför Karlstad.

Men bara efter några månader uppmärksammade familjen att allt inte stod rätt till med lilla Elton. Och snart visade det sig att han hade blödarsjuk, en sjukdom som gör att blodet inte koagulerar.

Foto: Privat

Strax efter diagnosen fick Elton problem med nacken, men som tur var fick han hjälp och medicinerades med kortison.

Började bete sig annorlunda

Men förra helgen, när familjen Pettersson, var bortresta och hunden Elton var hos några vänner började han bete sig underligt.

– De sa att han var flåsig och lite konstigt. Men att det var en löptik hos deras grannar så kanske att det var därför han hade svårt att komma till ro.

https://www.facebook.com/654065260/videos/pcb.10165552066320261/875122813115718

Sofia och hennes partner tänkte inte mer på det men när de hämtade honom under söndagen insåg det att han var mycket dålig.

– Han var jätteflåsig, det bara bubblade i bröstet på honom så vi ringde runt till alla veterinärkliniker i Karlstad men alla var stängda, säger hon till Newsner.

Allt var stängt

Till slut fick de tag i djurambulansen som kom förbi efter 45 minuter för en kontroll.

– Han sa att han tyckte att vi behövde åka in, berättar Sofie för Newsner.

Först ringde familjen till Evidensia Djursjukhus i Karlstad som hänvisade till Strömsholm utanför Västerås. Men kliniken hade stängt så i stället blev de hänvisade till en jouröppet klinik i Mjönäs. Men där hade de en massa operationer och inte tid att ta emot någon men gav råd över telefon.

– Veckan innan blev Elton behandlad för vad vi trodde var en fästinghistoria. Så han hade fått penicillin och så sa dem att vi hade trappat av kortisonen för snabbt. Men det visste jag att vi inte hade för vi har ju gett honom kortison många gånger, säger Sofia.

Trots att Sofia stod på sig tyckte veterinärkliniken inte att de skulle åka in med Elton. I stället skulle de ge honom fyra kortisontabletter och avvakta.

Men Elton blev aldrig bättre.

”Jag fick panik”

Åter igen blev de nekade att komma in och fick råd via telefonen. Och efter att veterinär hade tittat på honom via skärmen sa de att det var hans mage som krånglade och att Sofia skulle ge Elton Omeprazol.

Trot veterinärernas råd blev Elton aldrig bättre. Snarare tvärt om.

– Jag fick panik och ringde till djurambulansen igen och sa att han var tvungen att hjälpa oss. Så han ringde till Mjönäs och sa att om inte dem tar emot oss så säger han upp sitt samarbete med dem. Och då var vi välkomna, säger Sofie till Newsner.

Sofia och hennes sambo lyfte in Elton i bilen och körde till kliniken som ligger 45 minuter bort. Halvvägs dit hörde dem hur Elton lade sig i bagaget.

Dog i bagageluckan

Paret stannade bilen och kastade sig bak till Elton för att se hur han mådde.

– När vi öppnade bagageluckan satte han sig upp och flåsade och dreglade och vi kramade om honom, säger Sofie vars röst brister i telefonen.

Paret gjorde allt i sin makt för att hinna fram i tid men snart hörde de en duns i bagaget igen. De kunde inte stanna utan valde att köra på den sista biten.

– När vi kom fram kastade vi oss ur bilen och min man sprang in och hämtade personalen. Vi gjorde inblåsningar, gnuggade honom. Vi försökte skaka liv i honom men han hade somnat. Han hade dött liksom. Vi var så hjälplösa, säger hon.

https://www.facebook.com/sofiep83/posts/10165539586895261?cft[0]=AZUFb6UR3UVswnxcLAEpCtT2IY91wu04lV2Uk3VxZmklkKQyfP6_PzZrVW4VFlxho7HEusuwCtfGHm_VcuFdj7rNUAF8rx5l77QNkkDWEUmViuUr7NsnjB8SZsxC7irZIEk&tn=%2CO%2CP-R

Efter händelsen har Sofia fått kontakt med flera i hennes omgivning som varit med om liknande händelser där djur har nekats hjälp och dött.

– Det är klart att operationer och sådant ska gå före. Det säger vi absolut ingenting om. Men han hade kunnat få ett värdigare slut, säger Sofie och tillägger:

– Jag hoppas inte att det här händer någon annan någonsin igen, säger hon.

”Kan inte välja och vraka”

Sofie ställer sig frågande till hur kliniken kunde neka dem att komma in.

– Har du jourverksamhet och tar emot akuta fall då ska du ta emot alla som behöver hjälp. Man ska inte bara kunna välja och vraka. Han var ju vår familjemedlem, han var ju som ett barn för oss, säger hon till Newsner.

https://www.facebook.com/sofiep83/posts/10165561564355261?cft[0]=AZX1bEntWo-OtiXRdgz8_JMm_j6taFnO_e6tVTsLYvZ4IOuBSCbxwb-DyVqNXqK_YYHpWPkCY_byio0h7noNcI_8OSzHyGXp8CnmN30xMj4i6NPlQYM14Wb9k-fZKucC6Ww&tn=%2CO%2CP-R

Sofie berättar att hon inte pratat med veterinärkliniken efter den traumatiska händelsen men att de fått hemskickat ett vykort.

– Vi fick ett bykort där det stod att vi skulle tänka på alla glada stunder vi fått med Elton. Det kändes mest som ett hån, säger hon till Newsner.

Det här krossar mitt hjärta. Vila i frid Elton.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);