Äldreboendets fina initiativ – här får pensionärerna ha sina egna odlingar: ”De är så lyckliga”

Det finns en anledning till att så många delar intresset för att plantera blommor och odla grönsaker. Det är både rogivande och terapeutiskt sägs det. För att inte glömma härligt att kunna äta av sina egenodlade grödor. På äldreboendet Villa Riksten har man gett äldre möjligheten att plantera och sköta sin egen skörd under sommaren. Något som varit väldigt uppskattat. 

På Vardagas äldreboenden använder man sig av aktivitetsansvariga som har till uppgift att planera aktiviteter som ska sätta guldkant på boendes vardag. Detta genom att lyssna på de äldres behov och önskemål. 

Har fått odla vad de vill

På Vardaga Villa Riksten såg man att många äldre saknade sina kolonilotter och andra odlingsmöjligheter de tidigare haft i sitt liv. Då det fanns ett gammalt växthus i närheten kom man på att de äldre på boendet skulle få så och odla sina egna plantor. Allt från tomater till kryddor och blommor. 

– Många har saknat sina kolonilotter, så det kändes så självklart att de skulle få odla när vi har ett växthus, berättar Alexander, som arbetar på Villa Riksten till Newsner. 

Foto: Shutterstock

Med hjälp av en kontaktperson har boendets äldre fått sköta sina egna odlingslådor. Där har planterats allt från chili, gurkor, bär och tomater. 

En av de som fått njuta av en fin skörd efter sommaren i växthuset är Gerd. Nyligen publicerade Vardaga en bild på Gerd där hon visade upp en stor zucchini som hon själv odlat i växthuset. 

– Gerd är en av de som varit väldigt intresserade av att odla, då hon haft en kolonilott förr. Alla som velat har fått möjligheten, och de blir ju väldigt stolta och glada när de får visa upp vad de odlat. De är så lyckliga, berättar Isabel, som också arbetar på boendet. 

Gerd på äldreboendet Vardaga Villa Riksten har skördat i växthuset ??

Posted by Vardaga on Tuesday, August 17, 2021

”Väldigt uppskattat”

Det var i våras som flera äldre på Villa Riksten började att så fröer i sina egna odlingslådor, och att följa processen har satt guldkant på vardagen. 

– Det är väldigt uppskattat såklart. Många har visat intresse och velat odla allt från chili till bär, berättar Isabel för Newsner.

Vilken härlig möjlighet. Vem uppskattar inte lite gröna fingrar på sommaren? Dela gärna med andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);