Han hade ett helvete i skolan.
Nu slår folkkäre tv-kocken Tareq Taylor ett slag för antimobbning-arbetet.
– Det finns alldeles för många barn därute som är utsatta och det ökar, säger han till Newsner.
Tv-kocken och kokboksförfattaren Tareq Taylor, 52, har haft ett intensivt år. Nyligen blev han nominerad till tv-priset Kristallen för SVT-serien ”Tareq Taylors matresa”.
Dessutom fick han ta emot prestigefyllda Edvardpriset av Kvällspostens läsare – som instiftades till minne av skådespelaren och underhållaren Edvard Persson. Under åren har den gått till storheter som Hans Alfredson, Gösta Ekman, Lill Lindfors, Siw Malmkvist med flera. I höst är han aktuell med nya SVT-programserien ”Bäst i köket”.
Dessutom har Tareq stått längst fram i ledet i mediebruset när det kommer till att påtala restaurangbranschens tuffa villkor under coronapandemin. Hela branschen blev tidigt märkbart påverkad av restriktionerna till följd av virusspridningen i samhället.
Men Tareq Taylor brinner även för andra frågor – och den sympatiske skåningen tvekar inte att använda sitt kändisskap för att lyfta viktiga frågor.
Som kampen mot mobbning i våra skolor. Den här veckan välkomnas tusentals och åter tusentals elever tillbaka till sina respektive skolbänkar.
Tareq Taylors brandtal – för antimobbning-arbetet
Sedan en tid tillbaka är Tareq Taylor ambassadör för organisationen Friends, och just nu medverkar den omtyckte tv-kocken i en skolstartskampanj för att motverka mobbning och utanförskap i skolan.
”Jag var själv utsatt som liten och önskade att jag hade någon som stod upp för mig och mina rättigheter då. Och därför är jag extra glad att jag får vara en del utav en sådan organisation idag”, skriver Tareq på sin Instagram.
Det är märkbart att ämnet betyder mycket för Taylor.
– Det gör det. Redan för vad är det nu, tolv år sen? Då jag gav min allra första intervju och kom in på skoltiden. Då var det inte så många som kände till mig, men ändå var det redan då många som tog del av intervjun, som sen kontaktade mig och sa tack. Jag tror det är viktigt tala om de upplevelserna och hitta en kanal att tala genom för att närma sig de som befinner sig i utsatta situationer. För att få fram budskapet att, ”det kommer lösa sig. Det finns andra som tagit sig igenom detta. Du kan sträcka ut handen i telefonen så finns det någon där som kan hjälpa dig”, säger Tareq Taylor till Newsner.
Han menar att det är viktigt för både föräldrar och lärare håller extra uppsikt över barn och unga.
– Jag tror det är viktigt att uppmärksamma både föräldrar och lärare att det pågår och att det (mobbning, reds anm.) pågår kontinuerligt. Det finns alltid närvarande. Jag är väldigt glad och tacksam över den här chansen att få prata om den här viktiga frågan, och hoppas fler som blivit utsatta höjer sin röst och ger sig tillkänna. Alla kan göra skillnad, man måste inte vara en offentlig person.
Tareq Taylors förslag: Borde finnas med på schemat
Tareq Taylor berättade själv utelämnande i sitt sommarprat i radions P1 om sina egna erfarenheter, hur han själv blev mobbad som barn. Och hur det vände efter ett sommarlov på högstadiet.
Vad har hänt i arbetet mot mobbning sen du själv gick i skolan?
– Det har hänt alldeles för lite. Det finns alldeles för många barn därute som är utsatta och det ökar. Det är en skrämmande utveckling. Vi talar kanske mer om det i dag, men man undrar egentligen hur stort mörkertalet har varit förr. Jag hoppas vi lyssnar på varandra. Det här är en fråga för skolorna att arbeta med. Det värsta jag vet är att höra en rektor som slår sig för bröstet och säger, ”det finns ingen mobbning på vår skola” och bara slår dövörat till. Mobbning finns överallt. Det här är ett pågående arbete som inte tar slut, säger Tareq Taylor med glöd i rösten.
Han har ett skarpt förslag – att införa antimobbning-arbete på schemalagd skoltid.
– Den vetskapen måste vara närvarande kontinuerligt, där man talar om det. Jag tycker egentligen att det här borde finnas på schemat i skolan, där man upplyser elever hur man kan närma sig de bitarna. Hur man ska hitta någon att prata med, veta vem man ska närma sig. Närvaron är jätteviktig.
Hur tog du dig igenom perioden när du utsattes för mobbning?
– För min del blev det, som jag sa i sommarpratet, en vändning i årskurs nio, där under sommarlovet mellan åttan och nian. Det hade kunnat stoppats så mycket tidigare om skolvärlden hade varit där och förstått. Men jag hoppas det är en svunnen tid. Att man nu förstår att vid minsta tecken tar det på allvar, och inte bara avfärdar det med ett, ”äh, det är bara grabbar, de löser det där på rasten”. För det gör de inte.
Fotnot: Här hittar du mer information om råd och stöd kring mobbning (länk till Friends hemsida).
Håller du med Tareq Taylor? Skriv gärna en kommentar och dela vidare inlägget på Facebook för att uppmärksamma andra på det viktiga antimobbing-arbetet nu i samband med skolstarten.