Elin fick sin pappas aska i en soppåse – spilldes ut på krematoriet: ”Vidrigt”

När Elin Rydén skulle hämta ut sin pappas urna från krematoriet gick allt fel. Delar av askan spilldes ut – och samlades upp i en soppåse, något Expressen skrivit om tidigare.

Det var i förra veckan som det var dags att urnsätta Elins pappa som gick bort i juli.

Där på S:t Sigfrids griftegård i Borås hade man tänkt att ha en stämningsfull cermoni tillsammans med släkten.

Men när familjen skulle hämta pappans urnan från krematoriet gick allt fel och det blev en upplevelse som skärrade familjen.

– Det vidrigt. Jag tror fortfarande inte att det är sant det som hände, säger Elin Rydén till Expressen.

Fick fel urna

Enligt Elin började allt med att personalen kom med fel urna. Personalen skickades tillbaka och började leta men kunde inte hitta den rätta någonstans och började enligt Elin att undra om någon annan varit där och hämtat den.

Som tur var kom den fram till slut, i en pappkartong.

Men det slutade inte där. Elins bror lyfte upp urnan och såg att locket inte var fastlimmat som det skulle. I stället satt det fast med självhäftande tejp och trillade av. Något personalen löste genom att binda ihop locket med snören.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Mats Schagerström/TT

Men det var långt ifrån det värsta.

Inne på krematoriet får de anhöriga veta att pappans aska inte fått plats i urnan. Därför hade man slagit in en del i ett brunt papperspaket som räcktes över till familjen.

– Det visade sig att paketet var trasigt och delar av min pappas aska läckte ut på skrivbordet. Min brorsdotter försökte hysteriskt sopa ihop det. Farfar är på skrivbordet, ropade hon chockad, berättar Elin Rydén för Expressen.

Hon fortsätter:

– Det var helt absurt. Så ovärdigt. I papperskorgen under skrivbordet fanns en ren avfallspåse som de kunde sopa ner resterna av askan i. Jag mår illa när jag tänker på det. 

Till slut kunde familjen samlas för ceremonin, men alla var ledsna och uppskakade efter det som hänt på krematoriets kontor.

Beklagar det inträffade

Hon ställer sig också frågande till varför ingen på krematoriet hörde av sig till familjen och meddelade att pappans aska inte rymde urnan.

Föreståndaren har tagit emot familjens klagomål och baklagar det inträffade. Han menar i stället att det har blivit en rad olyckliga omständigheter som berott på stress.

Han medger också att familjen borde kontaktats om att urnan var för liten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);