Nya förslaget – tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet: ”Handlar inte om någon lyxkonsumtion”

Att gå till tandläkaren är dyrt, därför drar sig många med låg inkomst eller låg pension för att gå dit, trots att de har problem med munhälsan.

Nu vill regionpolitikerna Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet, skriver dem i en debattartikel för Expressen.

Dagens högkostandsskydd gör att de som söker och får vård i Sverige aldrig behöver betala mer än 1150 kronor per tolvmånadersperiod, trots att vården egentligen skulle kostat tiotusentals kronor.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ TT

Men tandvården har helt lämnats utanför. I stället är det allmänt känt att det aldrig är speciellt billigt att gå till tandläkaren. Trots att det bara handlar om en kontrollundersökning.

Ja, för många är det faktiskt så höga kostnader att de drar sig för att gå dit eller skippar besöken helt. i synnerhet unga och pensionärer som inte har så gott om pengar

Och det tycker regionpolitikerna Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) är hög tid att ändra på, något de skriver i en debattartikel för Expressen.

Stora skilnader

Tandstatusen i Sverige är god över lag men det finns tydliga skillnader.

”De med högre utbildning och högre inkomster besöker tandvården oftare och bedömer i högre utsträckning den egna tandhälsan som bra, jämfört med de med lägre utbildningsnivå och lägre inkomster”, skriver politikerna i debattartikeln.

Och trots att man under de senaste två decennierna gjort flera reformer med bland annat tandvårdsstöd till äldre, åldersgränsen för fri barntandvård har höjts och ett skydd mot mycket höga kostnader har införts.

Trots det handlar det fortfarande om höga summor som ska betalas av den enskilda individen.

”En ordentlig tandvårdsreform”

Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) ställer sig positiva till den nyligen presenterade statliga tandvårdsutredningen där ett av förslagen är att ett vanligt tandvårdsbesök högst ska få kosta 200 kronor.

Men de tycker inte att det är tillräckligt.

”Nu är läge att istället föreslå en ordentlig tandvårdsreform. Vårt förslag är att låta tandvården ingå i högkostnadsskyddet. Enligt den statliga tandvårdsutredningen skulle det kosta statskassan 6-7 miljarder per år. Kostnaden är att jämföra med vad det kostade att avskaffa värnskatten och i jämförelse med de 300 miljarder som de samlade skatterna sänkts med sedan millennieskiftet går det inte att hävda att en sådan reform vore ekonomiskt ogörbar”, skriver dem i debattartikeln och tillägger:

”Tänderna och munnen är en del av kroppen. Det handlar inte om någon lyxkonsumtion att gå till tandläkaren. De flesta av oss är i behov av tandvård i någon form för att upprätthålla en god hälsa, och välskötta tänder tillhör tveklöst den sociala normen idag”.

Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) tror att stödet för frågan är stor bland väljarna och tycker därför att Socialdemokraterna bör göra tandvården till en av de stora valfrågorna 2022.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);