Nu hyllar vi polishunden Emmet – satte dit två brottslingar med sitt fantastiska luktsinne

Poliser är viktiga och gör allt för att vi ska känna oss trygga i samhället.

Men ibland krävs det en fyrbent kollega för att få stopp på förbrytarna.

Med hjälp av sitt fantastiska luktsinne har en av polisens krimsökhundar Emmet nosat sig fram till tre misstänkta gärningsmän.

Vi läser ofta om våra fyrbenta vänner inom polisen. De där hundarna som spårar, jagar ikapp, håller fast och ser till att brottslingar till slut blir gripna.

Men de finns också de polishundar som tas till en plats och nosar upp spår, spår som polisen skickar till NFC för analys.

Hunden Cosmic Cover’s Last Liberty, eller ”Emmet” som han också kallas, nosade sig fram till tre olika spår i somras. Spår som senare ledde till att tre gärningsmän kunde gripas, något Hundenheten i Stockholm skriver om på Facebook.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/179717844294442?cft[0]=AZV62qFqL62k4sNSh8hdsvBlhRNqPU_24vheeYp3jB700uKYSAa3F_zQi9hoOyRnjcIHt15I1ryEpKa1h7tvWfktPC4noQwdLZjhazd280w9sVmzIMa4D8Z_UcnWnZhQBwgJU2deBzVcpQ6JWJkltJj4&tn=%2CO%2CP-R

”En ung flicka blir överfallen och våldtagen i ett friluftsområde. Som vid alla liknande uppdrag kallas en krimsökshund till platsen. När Emmet med förare kommer till skogspartiet hittar och markerar Emmet en punkt på marken. Prover tas och skickas till NFC. När provet analyserats får man fram att provet visar på sperma”, skriver polisen och tillägger:

”Provet får +4 som är den högsta siffran på skalan som talar om sannolikheten att det är just det ämne man fått fram, i detta fall sperma. Efter vidare utredningsarbete får man träff i polisens register. En tidigare dömd gärningsmans DNA stämde överens med provet och personen kunde anhållas/häktas för dådet”.

Sexuella ofredanden mot barn

Emmet var också på plats efter att en okänd gärningsman onanerat framför lekande barn på en lekplats.

Foto: Facebook/ Shutterstock

Emmet sökte igenom platsen och i ett specifikt område som ett av barnen kunde peka ut. Emmet markerade och tekniker kom till platsen och säkrade grus. Och efter analys visade det sig att Emmet hittat sperma.

”Även i detta fall graderas provet till +4. Ingen tvekan att det rör sig om sperma alltså. Gärningsmannen visade sig finnas med i polisens register då han även tidigare varit brottsaktiv och då fått lämna DNA. Så med hjälp av Emmets utpekade grus, analysering hos NFC och träff i DNA-registret kunde identifiering av den okända gärningsmannen göras”, skriver polisen.

Hyllas av polis och allmänhet

Polisen hyllar Emmets fantastiska luktsinne och menar att inte ens dagens teknik kan jämföra sig med deras talang.

Ett exempel på det var vid ett grovt rån där gärningsmännen använt sig av fotanglar.

Krimsökhunden Emmet fick i uppdrag att söka igenom anglarna efter eventuella spår och sökte efter blod.

På två av dessa fotanglar markerade hunden och dessa skickades till NFC.

”Svaret blev att man hittat ”små fragment och förekomst av blod” men att mängden var för liten för att fastställa DNA. Mängden var alltså för liten för att fastställa DNA med dagens teknik men Emmets nos lyckades alltså urskilja den lilla mängd blod”, skriver polisen i inlägget.

Tusentals personer hyllar Emmet och hans fantastiska talang och skickar kärlek i kommentarfältet.

”Underbar läsning! Vilket arbete och träning ni har och gör med dessa underbara hundar!???, skriver en person.

”Man kan inte annat än att beundrar dessa fantastiska hundar. Det är otroligt vad dom kan göra. Inga ord är förstora, många pussar o kramar till vovven o kramar till hundförare som har tränat vovven!!! ❤️❤️❤️❤️?”, skriver en annan.

”Åhh, dessa fantastiska hundar, så skönt att dom finns, och självklart också hundförarna ?

Heja dig Emmet, du är guld värd.

Hur otroliga är inte dessa djur? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);