Allt yngre barn och unga utsätts för och utsätter andra för kränkningar på nätet.
Därför har trebarnsmamman Bea förbjudit sina barn att använda sociala medier, i hopp om att skydda dem, rapporterar Aftonbladet.
Allt yngre barn utsätts för kränkningar på nätet och i Sveriges radios enkät om digitala kränkningar, där runt 1000 rektorer över hela landet svarat, svarar drygt 600 låg- och mellanstadierektorer att problemet krupit ner i åldrarna de senaste åren.
Allra flest kränkningar sker i sociala medier.
Bea Myrzell är mamma till tre barn i åldrarna 10, 7 och 6 och har förbjudit dem att använda sociala medier, något P4 Dalarna rapporterat om tidigare.
Bland annat menar hon att det faktiskt finns åldersgränser för sociala medier och att hon vill skydda dem från mobbning, kärnkningar och grooming.
– Barn ska vara barn, det är viktigt för mig. Enligt mig är barn ett barn som cyklar, är aktiv och leker med sina vänner. För mig är mobilen och sociala medier inte en leksak, jag har alltid tyckt så, säger hon till Aftonbladet.
”Svårt att förstå”
Beas äldsta dotter har en mobil med kontantkort för att kunna ringa viktiga samtal och en surfplatta med föräldralås där det inte går att ladda ned vilka appar som helst utan en förälders tillåtelse.
När dottern fyller 13 år kommer sociala medier-appar som Snapchat, Instagram och Facebook vara tillåtna för henne, enligt den satta åldersgränsen. Men bara för det menar Bea inte att det kommer vara fritt fram för barnen att använda dem hur som helst.
– Det är mycket kränkningar, mobbning och elakheter som sker där. Och barn har lätt att falla för grupptryck, och förstår inte konsekvensen av hur hårda ord kan drabba andra. Jag har svårt att förstå varför barn ska syssla med vad som enligt mig är tonårs- och vuxenappar. Ska man använda sig av sociala medier ska man ha med sig en ryggsäck med rätt värderingar och kunna visa hänsyn och respektera andra, säger hon till tidningen.
”Bidrar till dålig självkänsla”
Visst har tanken slagit Bea att barnen riskerar att hamna utanför när de inte har sociala medier. Men samtidigt tror hon inte att sociala medier skapar trygga barn.
– Ja, visst har tanken slagit mig. Men det är inte på sociala medier de skapar viktiga vänskapsrelationer eller blir trygga i vem de är. Det är inte på sociala medier som de ska få en bekräftelse på att de duger, är bra, roliga eller snygga – utan det är i det verkliga livet och i fysiska relationer. Jag tror inte att sociala medier skapar tryggare barn, snarare bidrar de till dålig självkänsla.
Enligt Bea har familjens beslut om sociala medier provocerat och kritiska röster menar att Bea hämmar barnens tekniska förmåga.
Men Bea är inte beredd att hålla med. Det tekniska tror hon att barnen får lära sig i skolan.
Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.