Mobbad tonåring sökte hjälp hos polis – gripande orden lämnar ingen oberörd: ”Gör ont att se”

Fler och fler ungdomar som utsätts för hat och hot på nätet söker hjälp hos polisen.

Nu skriver Anders Persson som är stationsbefäl i Falkenberg, ett gripande inlägg på Facebook, om vikten av att prata om näthat med sina barn.

””Ta livet av dig”, ”äckel”, ”hora”, ”dö”, ”jag ska slå ihjäl dig”

Du har precis kommit in på mitt kontor på polisstationen i Falkenberg, du sitter med sänkt huvud och mobilen i ett krampaktigt grepp i din hand. Jag ser en tår som faller ner på golvet från din nästipp. Elever från din skola har återigen tagit kontakt med dig via Snapchat och talat om för dig hur värdelös du är och att du är ful. Om du tog ditt liv skulle du göra alla en stor tjänst. Om du väljer att inte ta ditt liv så kommer de fortsätta att dagligen ta kontakt med dig, hota dig och tala om för alla andra på skolan vilken ful och äcklig hora du är. Du orkar inte mer och funderar på att göra det alla önskar, att ta ditt liv”, så börjar Polisen sitt gripande inlägg på Facebook.

LÄS MER: Ann-Louises 8-årige son sparkades och slogs medvetslös på skolgården – kräver att skolan agerar

Mobbning, hot och hat har alltid funnits. Men om problematiken förut var begränsad till skoltiden har hoten och hatet förflyttat sig till internet och sociala medier där ungdomar är kontaktbara dygnet runt.

Sveriges radios enkät om digitala kränkningar, där runt 1000 rektorer över hela landet svarat, svarar drygt 600 låg- och mellanstadierektorer att problemet krupit ner i åldrarna de senaste åren.

”Dessutom använder de sig av appar där meddelanden som skickas försvinner efter några sekunder. Meddelandet är borta men det som stod finns kvar hos den som tog emot det. Utvecklingen av det digitala samhället är mångt om mycket positivt men det finns även negativa delar som kan få stora konsekvenser för den som utsätts”, skriver polisen i inlägget.

LÄS MER: Mamma Bea förbjuder sociala medier – vill skydda barnen från kränkningar: ”Ingen leksak”

Uppsöker polis

Idag söker sig allt fler ungdomar till polisen för att få hjälp när hotet och våldet på nätet har blivit för grovt att hantera på egen hand.

”Attityden i samhället har hårdnat och att våra unga ska behöva ta emot hat, hot, kränkande bilder och sexuella trakasserier via sina sociala medier är inte okej. Vi måste prata mer med våra ungdomar om näthat och vilka konsekvenser det kan få”, skriver polisen i inlägget.

Foto: Shutterstock/TT

”Kan rädda liv”

Flickan som polisen nämner i inlägget hade plågats av näthat i flera år innan hon kontaktade polisen. Och hennes historia bär polisen med sig för alltid.

”Flickan kom till polisen för att hon vågade bryta mönstret. Hon vågade ta kontakt med en vuxen och berätta vad hon utsatts för. Hon hade utsatts för näthat under flera år, hennes plågoandars ord hade blivit hennes verklighet. Hon trodde hon var sämre än andra och att hon inte var värd att leva”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”Jag vet inte hur flickan mår idag men mötet med henne bär jag med mig. Att barn och ungdomar mår så dåligt gör ont att se. Tänk om vi kan vara de som hjälper dem att bryta mönstret. Att våga ta upp ämnet och prata om näthat kan rädda liv.”

Det här träffar verkligen rakt i hjärtat. Inget barn eller ungdom ska behöva utsättas för hat, hot och våld. Det här måste få ett slut och det är nu.

Dela gärna artikeln om du håller med.

 

Läs mer om...