Efter betalkrisen – kontanter kan bli räddningen: ”Sprida ut riskerna”

Under måndagen hade flera banker omfattande tekniska problem och det gick varken att logga in på appen, betala med kort eller swisha.

Nu påtalar Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB, vikten av att sprida ut riskerna och använda kontanter, rapporterar Aftonbladet.

Under måndagsförmiddagen upplevde Swedbanks kunder omfattande problem då de varken kunde betala med kort, komma in på hemsidan eller swisha.

Först omkring fyra timmar senare meddelande banken att problemet var löst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men i samma veva drabbades även Nordea av tekniska problem med vissa kortbetalningar.

– Man måste ha respekt för att saker och ting kan hända och att tjänsterna kan gå ner. Men det är viktigt att sådana system byggs robusta och resilienta så att enskilda fel inte får konsekvenser för kunderna, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB, till TT.

”Ett sätt att sprida riskerna”

I och med att kontanterna minskat i samhället blir en sådan här typ av betalkris allt allvarligare. Framförallt för de personer som är beroende av ett och samma betalningsalternativ.

Så Jan-Olof Olssons råd är att har flera betalkort och ha kontanter.

– Ett sätt att sprida riskerna är att ha fler betalkort, så man inte är beroende av en leverantör. Och kontanter, som ändå är ett väldigt robust och resilienta betalningsmedel, säger han till TT.

Och på frågan hur mycket kontanter man bör ha hemma svarar Jan-Olof:

– Allt beror på hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men det är bra om man har tillräckligt för att gå till affären och handla mat och bensin till bilen. Så att man åtminstone kan klara att köpa det nödvändigaste för några dygn, säger han till TT.

Minskar med 10 procent

Men uttagen från bankomater fortsätter att minska och kontanter försvinner allt mer.

Statistik från företaget Bankomat, som driver uttagsautomater runt om i landet, visar att uttagen från bankomater minskar med ungefär 10 procent per år.

Och under pandemin har minskningen gått ännu fortare.

Under första halvåret 2021 tog svenskarna ut 30 miljarder kronor från bankomater runt om i landet.

Det blir i snitt 480 kronor i månaden per svensk, vilket är en minskning från samma period förra året då genomsnittssvensken tog ut 546 kronor per månad.

Använder du kontanter? Dela gärna artikeln och berätta.

 

Läs mer om...