Skarp kritik mot nya beskedet – åldersgränsen för pension kan höjas igen: ”Inte rimligt”

Från och med 2023 kommer åldersgränsen för garantipension och bostadstillägg höjas. Ett beslut som kommer göra att staten går plus med 5 miljarder om året.

Men beslutet får stark kritik från de med tunga och slitiga jobb, rapporterar Aftonbladet.

Under hösten 2021 väntas riksdagen ta beslut om att höja åldersgränsen för garantipension och bostadstillägg för pensionärer från 65 till 66 år. Ett beslut som väntas träda i kraft 2023 då även åldersgränsen för den allmänna pensionen höjs från 62 till 63 år.

Enligt Ekot kommer förslaget göra att staten går med 5 miljarder kronor i plus.

Foto: TT/ Shutterstock

Bland annat på grund av minskade utgifter för garantipension och bostadstillägg, men även för ökade skatteintäkter när allt fler personer jobbar högre upp i åldrarna.

Men beslutet får kritik av många med tunga jobb.

– Väldigt många av våra medlemmar orkar inte jobba till 65 år och många klarar inte att jobba heltid de sista åren. Att då höja åldersgränserna ytterligare är inte rimligt, säger Malin Ragnegård, vice ordförande i Kommunal, till Aftonbladet.

”Ett steg i rätt riktning”

Men för den som är utsliten av jobbet har regeringen föreslagit något som kallas trygghetspension.

Den så kallade ”trygghetspensionen” riktar sig till de som arbetat hårt under ett helt yrkesliv och därför behöver gå i pension innan 65.

Dessa ska kunna få sjukersättning från att de fyllt 60 till 65 – i stället för att ta ut pensionen i förtid.

Åldersgränsen för trygghetspension väntas däremot också höjas i takt med de andra åldesgränserna i pensionssystemet.

– Vi tycker att det här med trygghetspensionen var ett steg i rätt riktning. Det löser inte alla problem men det är ett första steg. Det här gör ju att det försvåras ytterligare, säger Malin Ragnegård till Aftonbladet och tillägger:

– Det behövs fler ventiler. Vi har föreslagit något som vi kallar ”Britt-Marie-pension” som innebär att den som har ett fysiskt krävande arbete ska kunna gå i pension innan kroppen ger upp och man blir tvungen att öka sjukersättning. Men det behövs också investeringar i välfärden, där de flesta av våra medlemmar arbetar, som gör att man orkar arbeta hela vägen.

Försiktigt optimistiska

Tidigare i höstas meddelade SPF Seniorerna att de var försiktigt optimistiska inför den nya ”trygghetspensionen”.

– Under många år har politiken blundat för den bristande kopplingen mellan kringliggande trygghetssystem och pensionssystemet. Detta har bidragit till att människor tar ut pension tidigare än de borde, i dagsläget bör en 65-åring arbeta till runt 68 års ålder för att mildra att vi lever allt längre. Så långt upp i ålder som pensionssystemet kräver att man ska arbeta måste man kunna försörja sig. Ett steg i rätt riktning kan vara en trygghetspension, sade Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.

Hon tillade:

– Samtidigt vet vi att det finns många pensionärer som har en svag pension men som antingen inte nås av dagens besked eller som ändå inte får sina inkomster att räcka. Det lönar sig alldeles för dåligt att ha arbetat ihop sin pension idag, åt detta görs mycket lite med dagens förslag. Regeringen tvingas återkommande in och göra kortsiktiga justeringar i olika delar av systemet där det brister, detta lappande-och-lagande inte i längden. Det visar med all tydlighet att hela pensionssystemet måste genomgå en total översyn där man vänder på alla stenar.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.