Meteorologens uppmaning inför helgens kyla: ”Byt till vinterdäck nu”

Helgen bjuder på blandat väder beroende på var i landet man befinner sig. På flera håll blir det dock temperaturer närmare nollan, och har man inte satt på vinterdäcken än är det läge att göra det, menar meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se. 

Efter en vecka som bjudit på snöfall, kyla och grått väder på många håll ser det ut att klarna upp till helgen. 

Stora delar av landet kan glädjas åt en solig fredag med klarblå himmel, med några få plusgrader. 

– Här under fredagen är det sol egentligen över hela landet, annars är det ganska uppdelat, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

”Solig men kall helg”

Enligt honom är det dock bara Norrlandskusten som kan njuta av solen in på lördagen.  

– Det blir en ganska solig men kall helg i norr. Det kommer att vara soligt längs hela kusten ända ner till Sundsvall. Från Dalarna, Hälsingland, Gästrikland och söderut blir det mer moln, och temperaturer på cirka noll till fem grader, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Foto: Shutterstock

I Götalands västra delar ser det dystrare ut. Enligt meteorologens prognoser drabbas västkusten av ett regnområde vars omfattning varierar mer lokalt. Där kommer temperaturerna ligga på mellan 6-7 plusgrader.

I fjällen kan man räkna med kallare temperaturer och snöfall på vissa håll. 

På söndagen bjuds Norrland återigen på soligt väder, om än några få minusgrader.

Kan bli frosthalka

Med tanke på de varierande temperaturerna från norr till syd är det hög tid att sätta på rätt däck på bilen om man ska köra långt. 

– I Norrland och Svealand kan det handla om frosthalka. Så fort temperaturen pendlar lite så finns det risk för halka på vägarna. Så det är där man ska vara uppmärksam framförallt, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Han menar att även om det inte blir något extremväder i helgen så är det hög tid att sätta på vinterdäck om man rör sig i Norrland och Svealand. 

– Jag är ingen expert på däck, men jag vet att man bör ha vinterdäck när det är 5-6 plusgrader eller kallare. Och det kommer det att vara i stora delar av landet. De som bor i Götaland kan börja tänka på det från och med nästa helg, skulle jag gissa, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Dela gärna för att uppmärksamma andra som ska ut på vägarna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);