Landets rektorer får sig en känga av Livsmedelsverket efter att det uppdagats hur stor mängder mat som slängs i skolmatsalen. En av anledningarna tror Livsmedelsverket är förutsättningarna som gör att barnen inte får matro.
– Det finns flera faktorer man behöver jobba mer med, säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket till Aftonbladet.
Enligt siffror från Livsmedelsverket slänger varje elev cirka 50 gram mat per måltid varje dag. I runda slängar räknar man med att 1 av 6 måltider slängs, vilket ger ett matsvinn av sammanlagt 11 ton per år. Detta ser Livsmedelsverkets Karin Fritz som ett enormt slöseri.
– Men det viktiga är att den här maten faktiskt skulle ha ätits upp. Den är beräknad och tillagad för att barnen behöver den, för att de ska må bra och klara skoldagen, säger hon till Aftonbladet.
Karin menar att matsvinnet också påverkar hur eleverna koncentrerar sig och presterar i skolan.
Hon menar dock inte att det är eleverna som bär ansvaret, utan de vuxna.
Enligt Livsmedelsverket är det skolledningens uppgift att se till att eleverna har ro omkring sig när de ska äta.
Karin menar att skolan måste ta sitt ansvar, då eleverna redan fått lära sig att de inte ska lasta på mer än de kan äta på tallrikarna. Hon påpekar att höga ljudnivåer och vuxenfrånvaro är en stor bidragande orsak till att elever inte finner ro att sitta ner och äta upp maten.
– När det kommer till att arbeta med måltidsmiljön kan det handla om att få ner ljudvolymen genom allt från ljudabsorbenter, till skiljeväggar – att skapa en trevligare, trivsammare måltidsmiljö helt enkelt. Det ligger på rektors mandat och ansvar, säger Karin Fritz.
Karin menar att dagens stora svinn är ett slöseri med både resurser och näring, och riktar därför en stor känga till skolledningen som bör ta större ansvar för miljön i skolmatsalarna.
Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.