Parets varma gest –hjälper behövande barnfamiljer med julklappar och mat: ”Blir jätteglada”

Sofie Qwarforth och Marcus Karlsson fick nog av samhällets orättvisor och startade Julklappshjälpen.

Nu hjälper de behövande barnfamiljer med allt från julmat till julklappar, rapporterar Na.

11 dagar kvar till julafton och många är ute och handlar julklappar till nära och kära.

Men det är inte verkligheten för alla. Långt ifrån.

Många har inte råd och tanken på att få ihop ekonomin till allt från julmiddagar till julklappar blir bara en enda börda.

Men paret Sofie Qwarforth och Marcus Karlsson bestämde sig för att underlätta för dessa personer och startade Facebookgruppen Julklappshjälpen.

Idén kom då, för fyra år sedan, när Sofie satt på jobbet och reflekterade över samhällets orättvisor.

– Man frossar ju så förbaskat kring jul och jag tänkte liksom att där sitter vi och lever gött medan andra kanske inte ens har mat på bordet. Och då bestämde jag mig för att vi skulle göra det vi kan, säger Sofie till Newsner.

Startade julklappshjälpen

Sagt och gjort. Sofie och Marcus drog i gång sitt projekt julklappshjälpen.

Från början hjälpte de familjer över hal landet med julklappar men de senaste åren har de valt att skala ned och satsa lokalt i Lekebergs kommun i stället.

– Det är mycket att hålla koll på. Vi är ju bara två personer som ska hålla koll på allt. Vi har två små barn och heltidsjobb så det tar lite tid men det är värt det, säger Sofie.

Foto: privat/ Shutterstock

Hon understryker att det inte är bara Sofie och Marcus som gör jobbet.

– Vi hjälps ju åt allihopa. I början på december brukar vi gå ut med önskelistor från familjerna som behöver lite hjälp och sedan är det ju jättemånga som hjälper till med att bidra med julklappar eller pengar till det, säger Sofie och tillägger:

– Vi gör inte det största jobbet. Folk är verkligen givmilda. Det är så många som vill hjälpa till, det är bara någon som måste ta tag i det.

”Känns bra i hjärtat”

I år hjälper julklappshjälpen åtta barnfamiljer med allt från julklappar till julmat. Hon säger att det känns bra i hjärtat att kunna hjälpa andra men tycker inte att andra ska känna tvång att rycka in.

– Det känns bra i hjärtat när man har kunnat hjälpa någon annan. Men ska man göra det här ska man göra det helhjärtat och kan man inte tycker inte jag att man ska känna sig dålig för det, säger hon.

Responsen på parets fina gest är överväldigande och Sofie berättar om att de bara tar emot positiv feedback.

– Det är många som kommer fram och tycker att det är bra att vi gör det här. Många blir jätteglada, både de som faktiskt behöver hjälp men också de som väljer att hjälpa till, säger Sophie till Newsner.

Underbart! Vilken inspiration. Tycker du att fler borde göra samma sak?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...