Polisens nya satsning – så ska olagliga fyrverkerier bort: ”Människor och djur far illa”

Att avfyra fyrverkerier när som helst är otillåtet, men i de flesta av Sveriges kommuner har nyårshelgen varit ett undantag då man får skjuta fritt – under vissa tider.

Nu tar polisen i Helsingborg ett krafttag mot de individer som trotsar kommunens regler.

Den senaste månaden är det flera svenska kommuner som meddelat att de inför totalstopp eller skärper reglerna för fyrverkerier. Både på nyårsafton och alla andra dagar.

För att använda sig av pyroteknik behöver man ett speciellt tillstånd från polisen. Men de finns de personer som missköter sig och trotsar dessa regler.

Och ju närmare vi kommer jul och nyårshelgerna ökar fyrverkerierna i omlopp.

Skärpt insats mot fyrverkerier

Nu har polisen i Helsingborg dragit igång en skärpt insats mot individer som använder fyrverkerier vid tidpunkter där det inte finns tillstånd.

”Speciellt i samband med jul- och nyårshelgerna tilltar ofoget och det har hänt att även raketer använts mot lokaltrafik, väktare och polis”, skriver polisen på Facebook.

Bara nu i december har polisen sett en ökning av försäljningen av olaglig pyroteknik och där vissa typer som ”bangers” kan ge upphov till allvarliga skador både bland djur och människor.

”Vår avsikt, och det vill vi att alla helsingborgare ska veta, är att förebygga, försvåra och förhindra ordningsstörningar med pyroteknik. Dessutom ingripa och lagföra individer som håller på med detta. Inte sällan är alkohol/droger också inblandat”, skriver polisen på Facebook.

Används på fel sätt

Ett antal poliser har tilldelats uppgiften och de arbetar dygnen runt. Bland annat genom fotpatrullering, civil spaning och tillsyn i butiker som säljer fyrverkerierna.

”En hel del Helsingborgare, både människor och djur, far illa när det används pyroteknik på fel sätt. Det är därför vi gör en speciell insats. Vad som gäller i din kommun när det gäller fyrverkerier, tid och plats, hittar du oftast på kommunens hemsida. Ha fina helger framför er. ????”, skriver polisen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);