53-årige Assar försvarade sig mot beväpnad inbrottstjuv – slogs blodig: ”Är förbannad”

När inbrottstjuven försökte ta sig in i Assar Nilsson och Elaine Lindströms hus i Malmköping gjorde de allt för att hindra honom.

Det var natten mellan torsdag och fredag som Assar Nilsson plötsligt hörde en smäll från hallen.

Till en början trodde han att det var något som trillade omkull, då paret renoverar, men det visade sig vara något mycket värre än så.

– Jag ser en siluett utanför ytterdörren och tänker för en sekund att det är grabben som är på väg in, men i samma veva går rutan sönder. Och jag förstod direkt att det var inbrott, säger Assar till Newsner.

Assar tvekar inte en sekund, han ingriper och skriker åt gärningsmannen att försvinna. Men han slutar inte.

– Han börjar rensa glaset och sträcker in handen och ska öppna dörren från insidan. Så jag springer till sovrummet, hämtar en brännbollsträ som jag gjort för en herrans massa år sedan, och börjar slå.

Bilden är en genrebild och har ingenting med texten att göra.

Assar skriker gång på gång åt mannen att försvinna och slår med brännbollsträt.

– Då tror jag att jag fick in en träff på armen, han slutar tillfälligt. Sedan säger han ”lyssna, lyssna. Jag har en picka”.

Mannen sätter sig på huk, sträcker in armen genom det trasiga fönstret och riktar pistolen mot Assar.

”Känns som en evighet”

Assar kastar sig åt sidan och så fort han är utom synhåll börjar mannen lirka efter handtaget igen.

Gärningsmannen har bestämt sig, han ska in i huset. Men Assar är minst lika bestämd. Det är han och ingen annan som bestämmer.

– Det är svårt att beräkna hur länge det höll på, det känns ju som en evighet. Men till slut försvann han, säger han.

Åtminstone för ett tag. För precis när Assar pustar ut och tror att mannen är borta lyser det upp på baksidan.

– Precis när jag ser det så går rutan där också. Så vi fortsätter där. Jag skriker till honom att polisen är på väg. Att han inte kommer in här. Men han försöker öppna dörren på samma sätt och jag fortsätter att slå med brännbollsträt, säger Assar till Newsner.

Den här gången får gärningsmannen tag i två kvastskaft som han sticker in genom den trasiga rutan och börjar fäkta.

Assar lyckas freda sig ännu en gång men kände hur orken började sina. Och rätt som det var försvann gärningsmannen även från altanen.

– Han tog vår sons gamla cykel som stod här ute och drog iväg. Tio minuter senare kom polisen, berättar han för Newsner.

Greps dagen efter

Den misstänkta gärningsmannen greps dagen efter. Polisens teori är att mannen, som är hemmahörande i Stockholm, ville åt Assar och Elaines bil som stod parkerad utanför.

– Tydligen var det inte första gången han gjorde någonting liknande, säger Assar.

Foto: Privat/ TT

Assar är glad över att mannen är gripen och att han lyckades hindra honom från att ta sig in i huset, men paret är även skärrade.

Och Assar, ja han är förbannad.

– Ja, jag är förbannad. Han har ju kränkt vårt utrymme, vår borg. Jag hoppas att han tänker till nästa gång, han kan stöta på ett tufft motstånd, säger han till Newsner.

Nu har paret förstärkt hemmet, bland annat genom att montera bort handtagen invändigt på fönster, de har köpt extra lås för att förstärka dörrarna och satt upp ytterbelysning som lyser upp om någon närmar sig huset.

Assar har dessutom tillverkat en egen panikknapp.

– Jag har tillverkat en egen panikknapp som gör att det blixtrar och en siren tjuter på utsidan. Jag har varit över hos grannarna och berättat hur den fungerar så de känner till det här. Ja, man gör vad man kan för att göra det tryggt helt enkelt.

Uppmanar till grannsamverkan

Paret berättar för Newsner hur de har ett personlarm som går direkt till ett vaktbolag, men det hinner man inte aktivera.

– Det kanske låter dumt, men man hinner inte. Jag skulle nästan vilja att man pratar med sina grannar och har ett sådant yttre larm som påkallar uppmärksamhet. Då kan de som vill konfrontera, och de som inte vill kan observera och vara med som vittne i stället, säger han och fortsätter:

– Nu hade den här mannen en pistol så jag är glad att grannarna inte kom springande och att det slutade så här bra som det gjorde. Men ja, att prata med sina grannar om sådant här är bra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...