Polisens skarpa varning – efter livsfarliga trenden med A-traktorer: ”Du lever bara en gång”

De senaste veckorna har Polisen i Eslöv beslagtagit flera manipulerade A-traktorer.

Nu varnar de för att de manipulerade fordonen kan leda till allvarliga konsekvenser.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.

A-traktorer polis
Foto: Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det.

LÄS MER: Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

Polisen: ”Kan innebära stora risker”

Polisen områdesgrupp i Eslöv, som inriktar sig på ungdomar och trafik, har de senaste veckorna beslagit flertalet manipulerade A-traktorer, något de berättar i ett inlägg på Facebook.

”Att framföra en manipulerad a-traktor som i dessa fall innebär stora risker. Vanligtvis finns flertalet passagerare med i fordonen och vanligtvis obältade. Vid en eventuell olycka är risken för svåra personskador överhängande.” 

https://www.facebook.com/polisen.i.ringsjobygden/posts/2056302007876281

Polisen har nolltolerans mot dessa fordon och arbetar aktivt för att främja trafiksäkerheten för A-traktorer, speciellt då de är inte byggda för att gå i högre hastighet än 30 kilometer i timmen då de saknar kollisionsskydd i form av airbags.

En försäkring gäller dessutom inte vid händelse av olycka.

Föräldrar kan misstänkas för brott

I Polisens inlägg påpekar de att en förälder som känner till att sitt barns A-traktor är manipulerad kan misstänkas för brott i form av tillåtande av olovlig körning. Det gäller även medpassagerare.

”Ta inte risken. Du riskerar dagsböter och att inte kunna ta din B-behörighet när du önskar. Vi har sett a-traktorer som voltat, frontalkolliderat med svåra skador som följd. Känner du dig berörd av detta inlägg? Då är det just till DIG vi vill vända oss och säga – Var rädd om dig och dina vänner. Du lever bara en gång”, skriver polisen i inlägget.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...