Hundratals sjuksköterskestudenter i upprop – kräver högre lön: ”Fullt rimliga krav”

932 sjuksköterskestudenter i Västsverige kräver högre lön. Annars tar de anställning någon annanstans efter examen, det rapporterar SVT Väst.

Sjuksköterskestudenter från olika universitet i Västsverige har skickat ett brev till Västra Götalandsregionen med ett ultimatum.

I brevet kräver sjuksköterskestudenterna två saker: En minimilön på 30 000 kronor, vilket är tusentals kronor över ingångslönen i nuläget, och en arbetsplatsintroduktion på minst 4 veckor.

LÄS MER: 9 av 10 svenskar: Höj lönen för vårdpersonalen

”Vi är lite trötta”

Brevet är underskrivet av 932 studenter i Västra Götaland och Halland och om Västra Götalandsregionen inte går med på kravet kommer de inte att ta en anställning inom regionen efter examen.

– Vi är lite trötta på att det bara snackas så mycket men inte händer något. Så vi hoppas att vi kan vara många som står på oss och säger ”vi kommer inte jobba om inte villkoren förbättras”, säger en av studenterna till SVT.

”Fullt rimliga krav”

Enligt Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet har dessa krav varit uppe för diskussion i regionen i fler år, bland annat genom en handlingsplan för att förbättra lönerna. Och en arbetsplatsintroduktion garanteras redan men på grund av pandemin fick regionen strukturera om.

– Det är fullt rimliga krav. Det är någonting som vi jobbar med och vi har jobbat med ganska länge och som vi kommer fortsätta att jobba med, säger Linn Brandström, säger hon till SVT Väst och tillägger:

– I år har vi en satsning på 235 miljoner för att förbättra lönerna för de som ligger under rikssnittet. Däribland sjuksköterskorna, säger Linn Brandström.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);