Även om det länge funnits planer för krishantering i Sverige så har det sedan coronapandemins utbrott talats allt mer om nödsituationer och hur man ska förbereda sig inför sådana. Toalettpapper och flaskvatten finns med på alla listor över saker som är bra att samla på sig om det skulle bli krig eller någon katastrof skulle inträffa, men även Jodtabletter är något som många hamstrar enligt flera medier.
Men vad är egentligen Jod? Och varför ska man få i sig det? Här är allt du behöver veta om Jod.
Vad är jod?
Har du någon gång varit på affären och köpt salt har du säkert sett att du kan välja salt med eller utan jod. Jod är en mineral som förekommer i berggrunden och som finns i vissa livsmedel. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som reglerar i ämnesomsättningen, och därför är Jod viktigt för tillväxt och utvecklingen hos barn.
Brist på Jod
Brist på jod leder till struma, vilket innebär förstoring av sköldkörteln. Struma var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och i början av 1900-talet.
Utvecklingsstörningar
Jodbrist tidigt i graviditeten är allvarligt då det kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar hos fostret.
Hur får man i sig jod?
Att få i sig tillräckligt med jod via livsmedel under graviditet och amning är av extra stor vikt.
Livsmedel med jod
Det finns fler livsmedel som är rika på jod. Mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter är några exempel. Om du köper salt i affären står det på förpackningen om saltet är berikat med jod eller inte.
Enligt Livsmedelsverket innehåller joderat hushållssalt 50 mikrogram jod per gram salt.
Radioaktiv jod
Det är skillnad på jod och radioaktiv jod. Radioaktiv jod bildas vid kärnklyvningar av uran och plutonium. Denna jod finns i kärnreaktorer i drift och avger strålning som är farlig för människa och foster.
Eftersom kroppen tar upp jod som ett livsnödvändigt ämne så kommer den att ta upp radioaktiv jod om kroppen inte redan har den mängd jod i sig som den behöver.
Jodtabletter
Jodtabletter innehåller icke radioaktiv jod och tas för att skydda sköldkörteln genom att blockera dess upptag av radioaktiv jod.
Jodtabletter måste tas vid rätt tidpunkt i förhållande till ett radioaktivt utsläpp. Länsstyrelsen meddelar om och när jodtabletter ska tas. Det är därför inte menat att bunkra dessa om det inte rekommenderas.
När behöver man jodtabletter?
Eftersom att jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas vid kärnkraftsolyckor så bör dessa enbart intas om Länsstyrelsen uppmanat till det.
Tjernobyl jod
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns ingen radioaktiv jod kvar vid kärnkraftverket i Tjernobyl.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, krisinformation.se, SOS Alarm och Livsmedelsverket.