Experten varnar för livsfarlig fästing i Sverige – sprider dödlig feber

Fästingsäsongen har börjat och nu varnar experter för att fästingar i Sverige kan bära på viruset Blödarfeberviruset Krim-Kongo som är dödligt för människor, det rapporterar TT.

Varmare dagar innebär att fästingarna har vaknat. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE

Nu varnar experter för att fästingar i Sverige kan bära på ytterligare ett farligt virus vid namn Krim-Kongovirus, även kallat CCHF-virus.

Viruset har spridit sig från Afrika och Mellanöstern till länder som Tyskland, England och Sverige.

Enligt folkhälsomyndigheten kan dödligheten i sjukdomen vara upp mot 30 procent.

Fästing sprider nytt virus

Men än så länge har man inte registrerat några fall av sjukdomen i Sverige.

– Den som bara rör sig i Skandinavien behöver inte vara orolig, men den som reser söderut, till Turkiet, Östeuropa och södra Europa ska vara uppmärksam på fästingar, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet (KI).

I dag finns det varken läkemedel eller vaccin mot Krim-Kongos blödarfeber, som klassas som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen.

Men Ali Mirazimi leder en forskargrupp vid KI som identifierat vad som skulle kunna bli läkemedelskandidater mot Krim-Kongo, något Läkemedelsvärlden var först med att rapportera om.

Via blodprover från 18 patienter som smittats av viruset, har man tittat på hus CCHF-viruset infekterat cellerna och hur de förändras.

De identifierade två signalvägar som kunde blockeras och därigenom hindra viruset från att föröka sig.

Nytt fästingvaccin på väg

Nu hoppas forskarna på att fynden ska leda till att både vaccin och läkemedelsbehandlingar mot sjukdomen och snart ska studier på djur påbörjas.

– I bästa fall kan vi ha ett vaccin inom två till tre år. Antiviralt läkemedel kan dröja fem till sju år, säger Ali Mirazimi.

Enligt forskarna finns fästingarna nu i fler än 40 länder och CCHF-utbrott har blivit vanligare under senare år, något som tyder på att behovet av en strängare övervakning av virusutbredningen.

En av orsakerna bakom den ökade spridningen av blödarfeber tros vara den globala uppvärmningen.

 

Läs mer om...