Antalet a-traktorer ökar och olyckorna med dem. Nu slår polisen larm om att de tvingas lägga alldeles för mycket resurser på olagliga a-traktorer, rapporterar SVT Dalarna.
2020 gjordes en regeländring som gjorde det lättare att bygga om bilar till A-traktorer. Och sedan dess har olyckorna ökat kraftigt.
Enligt Dalarnas försäkringsbolag betalade de ut över 5 miljoner kronor för olyckor med A-traktorer och mer än var fjärde försäkrad A-traktor hos dem har varit med i olyckor.
Polisens varning
Polisen i Dalarna berättar för SVT att de lägger ner allt mer tid på ärenden som rör A-traktorer. Och i deras lokaler står nu fordonen på rad i väntan på ytterligare utredningar.
– När det blev möjligt att sätta in elektroniska fartspärrar så innebär det att de också är väldigt lätta att koppla ur och A-traktorn kan gå i samma hastighet som den ursprungsbil den en gång var, säger Johan Alm som är gruppchef vid trafikpolisen i Dalarna till SVT.
Polisen Johan Alm tror att den höga hastigheten är orsaken till antalet ökade olyckor. Något som påverkar polisens arbete.
– Vi lägger väldigt mycket mer tid på det här nu än för några år sen, vi vill ju inte ha en massa ungdomar som råkar ut för olyckor på grund av att de åker runt i fordon som de inte kan hantera, säger han till SVT.
LÄS MER: Tonåring körde a-traktor i 170 km/h och kraschade i diket – åtalas nu för vansinnesfärden
Behöver tid till annat
Men det är inte bara vanliga fartkontroller och riktade insatser för A-traktorer som äter av polisens tid.
Polisen tvingas också lägga resurser på tips och samtal från allmänheten om dessa fordon. Resurser som polisen känner att de skulle behöva lägga på annat.
– Om vi kan förhindra de här olyckorna så är det jättebra. Men samtidigt skulle vi behöva lägga vår arbetstid på annat, säger Johan till SVT Dalarna.
Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */