Polisens viltansvarige har fått nog av oerfarna hundägare som inte håller sina hundar kopplade. Nu ryter han ifrån – och det ordentligt.
– Jag är gärna en polis som rasar i den här frågan, säger Kenneth Kronberg till Mitti.
Blommor har slagit ut, det är försommar och en tid då flera vilda djur får sina ungar.
Men även om det kan kännas som en oproblematisk tid för de flesta så är det något som oroar polisens viltansvig Kenneth Kronberg.
Ordet stavas pandemihundar.
Pandemihundar ökar
Mellan januari och maj 2021 registrerades 30 649 nya hundar, en ökning med 27 procent jämfört med samma period 2019.
Detta har gjort att det finns många oerfarna hundägare ute i samhället och enligt Kenneth Kronberg, kriminalkommissarie och polisens viltansvarige i Stockholm är det många som håller sina hundar okopplade. Trots att det är lag på att hålla sin hund kopplad och under extra stor uppsikt mellan 1 mars till 20 augusti.
– Det är en stor barnkammare ute i naturen. Då blir man fullkomligt rasande när det kommer in mängder med samtal om att hundar springer lösa och biter ihjäl rådjurskid. Det är en hemsk syn. Vi har även en ökning av rådjur som skräms och fastnar i stängsel, taggtråd och fotbollsmål, säger han till Mitti.
Polisen: ”Hur svårt ska det vara”
Enligt Kenneth är det brott mot jaktlagen att ha hundar som springer löst och dessutom ger sig på djur.
– Det är så många hundägare som inte fattar att deras Labrador eller Cocker spaniel jagar. Hur svårt ska det vara, koppla era jäkla hundar. Jag är gärna en polis som rasar i den här frågan, säger Kenneth Kronberg.
Enligt honom är det tydligt att många som skaffat hundar under pandemin har för liten kunskap om vad det innebär att vara hundägare.
– Pandemihundarna var söta, gulliga och kurade ihop sig på fötterna när folk jobbade hemma i början av pandemin. Nu har de blivit stora och kan bli svarta i ögonen. Vi har inte avlat bort hundarnas instinkter att jaga, men det tycks folk ha noll förståelse för.