Skarpa kravet – förbjud mopedbilar på svenska vägar: ”Väldigt osäkra”

Mopedbilar kan komma att förbjudas.

Deras höga utsläpp i kombination med en otillräcklig säkerhet gör nu nämligen att Riksförbundet M kräver att de ska bort.

– Mopedbilar är egentligen väldigt osäkra, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig för trafiksäkerhet på Riksförbundet M till TV4.

Mopedbilar har varit en het debatt under senaste åren och det är många ungdommar som förlitar sig på färdmedlet.

Fordonet räknas egentligen som moped, men är ofta formad som en minibil med två platser.

mopedbil
Foto: Shutterstock

Under åren som gått har dessa blivit extremt populära runtom i landet och intresset för bilarna är högt.

Åsikterna om dem har däremot varit många och en del anser att de inte bör få finnas kvar.

Kräver att de ska förbjudas

Nu vill Riksförbundet M se att mopedbilarna försvinner helt.

– Mopedbilar är egentligen väldigt osäkra och har dålig krocksäkerhet med en svag kaross av plast- och glasfiber. De välter lätt och har bristande säkerhetsutrustning så vi skulle gärna fasa ut de här, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig för trafiksäkerhet på Riksförbundet M till TV4.

En av de största anledningarna är helt enkelt bristande säkerhet.

A-traktorer eller mopedbil?

Motsvarigheten A-traktorer, som är en ombyggd personbil, har större säkerhet och därför vill istället Riksförbundet M göra dessa mer attraktiva.

– A-traktorer har en robustare konstruktion eftersom det i grunden är ombyggda personbilar. Om man skulle införa bälteskrav, försvåra trimning och ha tydligare körkortskrav är det ett mycket säkrare alternativ för ungdomar, säger Tony Gunnarsson till TV4.

Idag går mopedbilar i 45 km/h medan A-traktorer går i 30 km/h.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Detta kan vara en av anledningarna att mopedbilar, trots en sämre säkerhetsstandard, blir det slutgiltiga valet när man jämför de två.

– Vi tror ju att om man skulle öka A-traktorerna till 45 km/h skulle det här bli ett attraktivare alternativ, som dessutom skulle vara säkrare. Det pågår utredningar som regeringen har tillsatt, men vi vill också uppmana föräldrar att när de ser över alternativen för sina barn kolla på vilka alternativ som är säkrast, säger Tony Gunnarsson till TV4.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!