I samband med att elpriserna skjuter i höjden är det många som försöker hitta sätt att få ner beloppet på elräkningen.
Att sänka temperaturen på varmvattenberedaren är ett vanligt “knep” som många svenskar tar till, men detta ska man enligt experter undvika. Martin Brunnkvist på branschorganisationen Säker Vatten berättar varför.
Stigande elpriser gör att flera svenskar tar till knep för att få ner kostnaderna för el och uppvärmning hemma.
Att sänka temperaturen i varmvattenberedaren är ett vanligt drag som många tar till, enligt VVS-organisationen Säker Vatten. Men detta ska man helst undvika, enligt medarbetaren Martin Brunnkvist, som är expert inom ämnet.
LÄS MER: Experternas mardrömsbesked – elpriserna kan fördubblas: ”Högre än förra vintern”
Därför ska du inte sänka temperaturen
För Sveriges Radio förklarar han att det handlar om risk för en farlig bakterie som frodas när vattentemperaturen är lägre.
– Legionella bakterierna finns naturligt i våra sjöar och vattendrag. I grundvattnet och även i jorden, men när de är naturliga så är det inte så farliga för de är i så pass små mängder, säger Martin Brunnkvist och förklarar att det är vårt dusch- och dricksvatten vi ska oroa oss för.
Han förklarar att bakterierna tar sig in i kranvattnet vi har hemma. Är vattnet inte tillräckligt hett växer de till sig.
Sänker man temperaturen i varmvattenberedaren frodas bakterierna ytterligare. Får man i sig en tillräcklig mängd riskerar man drabbas av legionärssjukan.
Enligt Folkhälsomyndigheten är legionärssjukan en allvarlig form av lunginflammation, vilken kan vara både allvarlig och besvärlig.
Allvarlig lunginflammation
Vanliga symtom för legionärssjuka är hög feber, huvudvärk, muskelvärk och diarré.
Bakterierna växer framförallt i temperaturintervallet 20–45 grader, och de kan därför frodas i vanliga vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.
– Om man får in det här i sitt vanliga tappvatten, och man andas in eller får det här vattnet i sig när man duschar så kan man få något som heter legionärssjuka och den är allvarlig och farlig, säger Martin Brunnkvist på Säker Vatten till Sveriges Radio.
Det här är det nog många som inte känner till. Dela gärna för att upplysa andra.