Mammans hjärtevärmande svar när en främling mobbar sjuka sonen

Barn är oskuldsfulla och fördomsfria och förtjänar att bara ha det bra – vare sig det är friska eller sjuka. Den här berättelsen grep tag i mig eftersom om det här lilla barnet hade varit lite äldre hade han kanske förstått vad som sades och mått riktigt dåligt. Kanske till och med under en lång tid. Jag blir arg på personer som tar sig friheter att säga vad de vill utan att tänka på hur personen de säger det till mår eller vad som faktiskt ligger bakom. Dela gärna det här inlägget så att fler får en större kunskap samtidigt som det kanske får några personer att tänka till innan de öppnar munnen.

”I kväll när vi var i affären stod vi i kö för att betala våra varor. Min tvååring ville att jag skulle hålla om honom. När jag tog upp honom från vagnen, drogs hans skjorta upp lite och hans stomipåse syntes. Vanligtvis har han en tröja på sig som döljer påsarna men just i kväll hade jag inte tid att ta på honom den innan vi åkte till affären. Tröjan ser till att stomipåsarna hålls på plats och att det är svårare för honom att få tag i dem.

Bakom mig i kön stod en äldre kvinna som fick en glimt och ruggade till lite innan hon sa till mig: ”Varför i hela världen lät du någon göra sådär mot honom?”.

Jag vände mig om visste innan riktigt vad jag skulle svara så jag tittade bara på henne. Då fortsatte hon att att fråga varför min son hade påsar på magen.

Jag gav henne en kort version och sa att det var fel på hans tarmar och att det är därför han behöver påsarna. Jag berättade inte att han led av en sällsynt sjukdom för jag blev lite upprörd över vad först hade sagt. Sedan sa hon: ”Jag är ledsen men kan du se till att hålla nere hans skjorta för jag tycker det är äckligt”.

Jag ville bara ta tag i den här kvinnan och skaka om henne och skrika: ”Vad är det för fel på dig?”.

Men istället önskade jag henne en trevlig kväll och bytte till en annan kö.

Så nu delar jag med mig den här bilden på min son, för det finns inget äckligt med honom. Det verkar finnas ett tabu kring stomipåsar, men i verkligheten så bär tusentals personer en. Min sons sjukdom kanske är sällsynt, men stomipåsar är inte det.

Bildkälla: Dallas Fowler (Facebook)

stomibarnet

Så här är lite fakta för de som inte känner till stomi. Stomi är en term för en operation där man placerar en öppning på magens framsida för att tömma kroppens avfall. Min sons båda öppningar kommer från hans tarm, men de kan också komma från till exempel urinblåsan. Är det här livet jag hade valt för min son? Självklart inte. Men det är det här som gör att han har en chans till att leva.

När han var två år gammal fick han ett fel på sin tarm som ledde till en svår infektion som nästan dödade honom. Operationen räddade hans liv. Det finns en risk att han behöver ha de här påsarna i resten av livet, och om det är så, så är det mitt jobb att lära honom att ha en kroppsbild (precis som det är alla föräldrars jobb). Det kommer bli mitt jobb att lära honom att älska sig själv och hans påsar. Tänk vilken negativ effektiv det hade kunnat få för honom om han hade förstått vilken okunskap den äldre kvinnan kastade omkring sig med?

Det som hon inte förstår är att min son är i god hälsa. Han är inte mer annorlunda än någon annan tvååring. Han springer, leker, simmar och går på dagis. När han mår bra så kan du inte se på honom att han har genomgått mer än 20 operationer. Du skulle inte se att han kommer att få genomgå fler operationer i framtiden. Du skulle inte förstå hur det gör ont i honom när han får behandling två gånger om dagen.

Han är min lilla älskling. Han är så rolig och har en underbar personlighet. Han är snäll men också ett litet energiknippe.
Snälla, se till att välja rätt ord, speciellt om du ska kommentera någonting som du inte egentligen inte har något att göra med. Alla kämpar mot något som du inte har en aning om, om min son håller på att vinna sin kamp.

Snälla dela med er att det här för att öka kunskapen och för att detta inte ska hända en hjälplös mamma igen.”

Nu tycker jag att vi gör som mamman säger och delar vidare så att inga barn blir sårade i framtiden.

 

Läs mer om...