Blåljuspersonal bitna och spottade på – attackerades under pågående insats: ”Bedrövligt”

Poliser och brandmän ryckte ut till en brand i Hyltebruk i Hylte kommun under tisdagen. Men väl där blev blåljuspersonal attackerade, det rapporterar Expressen.

I samband med en brand i Hyltebruk i Hylte kommun blev räddningstjänsten attackerade av människor på plats.

Enligt polisens uppgifter ska mellan 80 och 90 personer ha befunnit sig på platsen och bland annat ha bitit och spottat på blåljuspersonal.

Fler poliser kallas till platsen för att bistå i räddningsarbetet men även dessa blir utsatta.

– När polisen kommer fram är det två personer som blir spottade på. I samband med ett gripande är det också en polis som blir biten och får en sårskada, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

”Jag tycker att det är bedrövligt”

Enligt Adlersson är det ovanligt att blåljuspersonal blir utsatta för liknande beteende under pågående räddningsarbete.

– Vanligast är att man möts av stenkast på väg till en händelse eller på väg bort. Men här är det en äldre person som fått brand i sin lägenhet och vi är där för att hjälpa. Jag tycker att det är ett bedrövligt sätt helt enkelt, att försöka hindra blåljuspersonal från att utföra sitt arbete, säger han till Expressen.

Brandbil, polis
Foto: Johan Nilsson/TT

Med polisen på plats kunde räddningstjänsten arbeta ostört med branden och som tur var skadades ingen i branden, lägenheten beskrivs däremot som helt utbränd. 

Tre personer gripna

Räddningsledaren Mikael Andersson säger att han är chockad över beteendet på plats.

– Det är väldigt tråkigt. Vi är inte vana vid det, så man blir lite chockad. Vi gör ju allt för att försöka rädda det vi kan. Att då behöva bli hindrad, det kan ju göra att vi inte kan rädda det, tyvärr. Men vi är tacksamma att polisen snabbt var på plats och hjälpte oss.

Sammanlagt har tre personer gripits efter händelsen.

Två är misstänkta för våld mot tjänsteman och en tredje, som bet en polis, är misstänkt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och blåljussabotage.

Lagen om blåljussabotage

Blåljussabotage har väckt stor debatt senaste åren, med rapporter kring allt från stenkastning till skadegörelse och våld mot blåljuspersonal.

LÄS MER: Ungdomar vandaliserade ambulans – mitt under pågående vårdinsats: ”Jag kokar av ilska”

Den nya lagen om blåljussabotage trädde i kraft den 1 januari 2020.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.