LARMET – dagens poliselever sämre än någonsin: ”Direkt fara för sina kollegor”

Att det behövs fler poliser i Sverige är något som många politiker går till val på 2022.

Polisens viktiga arbete har många gånger hyllats och att människor fortsätter söka in till polisutbildningen är av stor vikt för samhället.

Men nu kommer det allvarliga larm inifrån.

Poliseleverna presterar på en alldeles för låg nivå och i vissa fall beskrivs de som rentav olämpliga för rollen, det rapporterar Aftonbladets ”200 sekunder” efter en granskning.

– Att man har ett krav på att snabbt anställa ett stort antal poliser har lett till att man sänkt kraven på utbildningen, säger polisen och forskaren Peter Holgersson till Aftonbladet.

Under senaste åren har antalet poliser i Sverige blivit en av de viktigaste politiska frågorna för stora delar av befolkningen.

Nu berättar personer inifrån polisutbildningarna om undermåliga resultat och skrämmande tendenser hos eleverna.

Foto: TT

Kallade misstänkta för ”horungar”

När Aftonbladet pratar med polisen och läraren Johan Siverland förklarar han att läget är allvarligt.

– En elev körde på en fotgängare utanför polisutbildningens lokaler. Istället för att göra rätt för sig och be om ursäkt fick fotgängaren en utskällning och sen åkte studenten därifrån. Vi har studenter som i skriftliga inlämningsuppgifter på frågan: ”Hur ska du hantera de här tre misstänkta ungdomarna?”, skriver ”jag griper horungarna”, säger han till Aftonbladet.

En annan berättar om hur en elev låst in sig i en bil då hen blivit rädd och på så sätt lämnat sin kollega helt ensam.

Det är flera poliser som vittnar om att elever begått stora misstag, men ändå blivit godkända.

Kraven på polisutbildningen

En av anledningarna till att gränserna tycks ha suddats ut är kraven på att anställa och utbilda poliser i blixtfart.

Idag är det enklare att komma in på polisutbildningen då kraven på både betyg, IQ-tester och fysisk förmåga sänkts sedan 2016.

I takt med detta har även pressen på att få ut så många som möjligt i tjänst blivit påtaglig.

Polisen
Foto: TT

”Kommer såklart leda till problem”

Kartläggningen som Aftonbladet gjort visar att 40 elever åkt fast för fusk på polishögskolan senaste sju åren, men att de trots det fått fortsätta utbildningen.

En av de intervjuade poliserna beskriver hur en del elever till och med utgör en ”direkt fara för sina kollegor”.

I en klass med 25 elever beskriver en annan att hen inte kunnat tänka sig sitta i en polisbil ute i tjänst med 22 av dem.

– Att man har ett krav på att snabbt anställa ett stort antal poliser har lett till att man sänkt kraven på utbildningen. Poliser har fått press på sig att se till att personer får godkänt som poliser. Sådana som egentligen inte borde få godkänt. Det här kommer såklart leda till problem på lång sikt, säger polisen och forskaren Peter Holgersson till Aftonbladet.

Polisens värsta exempel

Johan Siverland berättar i inslaget om hans värsta exempel från utbildningen.

– Den elev som under en övning ”sköt” en lärare som figurerade berusad person. Läraren vägrade släppa ifrån sig spritflaskan och då resonerade studenten att flaskan utgjorde ett livsfarligt vapen och valde att skjuta den här läraren.

Nu vill han att politikerna ska tänka efter när de ställer krav på utbildningarna, och sätta det i förhållande till vilken effekt de är ute efter.

Vad är era tankar om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

 

Läs mer om...