Nooshi Dadgostar: Längd, Twitter, Stalin, pojkvän, familj, lön, ursprung

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har skapat stora rubriker under valrörelsen 2022. Men vem är denna rappa 37-åring privat? och vad gjorde hon innan hon blev invald i Sveriges riksdag? 

Här är allt du vill veta om Nooshi Dadgostar.

I oktober 2020 lämnade Jonas Sjöstedt över stafettpinnen till Nooshi Dadgostar, som varit Vänsterpartiets ledare sedan dess. 

Nooshi Dadgostar ålder

Nooshi Dadgostar, 37, blev ordinarie riksdagsledamot redan som 27-åring, men har hunnit med en hel del både innan och efter det. 

Ursprung

Hon föddes den 20 juni 1985, på Ängelholms BB i Skåne. Vid den tiden bodde hennes föräldrar på ett asylboende i skånska Perstorp, efter att ha flytt Iran. 

Nooshi Dadgostar. Foto: Christine Olsson/TT

Nooshi kom att tillbringa delar av sin uppväxt i Norrköping, och på Hisingen i Göteborg. 

Som tonåring jobbade Dadgostar som vårdbiträde i Göteborg vid sidan om studierna. Efter gymnasiet studerade hon juristprogrammet vid Stockholms universitet, men hon tog aldrig någon examen. 

Hon började sin politiska bana som förbundskassör och vice ordförande för Ung Vänster, och valdes in som ledamot av Sveriges riksdag 2014.

2020 tog hon över som Vänsterns partiledare efter Jonas Sjöstedt. 

Stalin

En av vänsterpartiets affischer under valrörelsen fick stor uppmärksamhet på nätet när folk började jämföra den med en gammal affisch på Sovjetunionens tidigare ledare, Josef Stalin.

Affischen består av en förstorad bild på Dadgostar, tillsammans med texten “Andra lovar, vi agerar”. Denna affisch sattes senare sida vid sida med den gamla Stalin-affischen som spreds i sociala medier. 

– Det är en konspiration som är så bisarr att jag inte har hört talas om det. Det är det dummaste jag har hört, sa Nooshi Dadgostar till Aftonbladet när de bad henne kommentera liknelsen. 

Dadgostar Twitter

Dadgostar är aktiv på Twitter och Instagram, där hon nästan enbart delar politiska inlägg, framförallt under valåret 2022, som är Nooshis första som partiledare. På Twitter heter Noshi @dadgostarnooshi

Dadgostar sambo

Då hon sällan delar inslag från privatlivet är det någon som undrar om Nooshi har en pojkvän eller sambo.

Nooshi är ogift, men på Vänsterpartiets hemsida framgår det att hon har en sambo. Enligt tidningen Svensk Dam heter mannen i Nooshis liv Martin, och jobbar som statsvetare. 

– Han är snygg, mysig, sjyst och en väldigt bra pappa, säger Nooshi till Svensk Dam.

Dadgostar och Martin blev ett par 2015, och sedan dess har de hunnit få en dotter tillsammans. Flickan heter Nadia. 

LÄS MER: Därför syns aldrig Magdalena Andersson make

Nooshi Dadgostar längd

Nooshi Dadgostar är 160 centimeter lång

Dadgostar lön

Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Dadgostar en årslön på 856 418 kronor under 2020.

LÄS MER: Allt du inte visste om KD-ledaren Ebba Busch