Foto: Shutterstock

Skolan förbjöd mobiltelefoner helt – då minskade mobbningen drastiskt: ”Väldigt positivt”

På skolan Jämjö Kunskapscentrum har man infört helt mobilfria dagar, rapporterar P4 Blekinge.

Det är något som fått mycket positiva effekter på skolmiljön, enligt både elever och personal.

Sedan två år tillbaka har Jämjö Kunskapscentrum bestämt sig för att mobiltelefoner inte ska vara en del av barnens skoldag.

Alla elever på skolan, till och med de som går i högstadiet, lämnar in mobilen när de anländer till skolan och får tillbaks den vid dagens slut.

”Var inte lika social”

Detta är något som fått mycket positiva effekter, menar eleverna.

mobiltelefoner
Foto: Shutterstock

Bland annat förklarar niondeklassaren Fanny Ireholt Gustafsson att det lett till en mer social skolmiljö. Men även att hon äter mer på lunchen jämfört med innan.

– Man var inte lika social då. På rasterna och lunchen speciellt. Innan så åt man ju inte lunch, men nu har vi inget annat att göra på lunchen, så nu kan vi lika gärna äta. Det enda negativa är väl när man har långa håltimmar, ens kompisar har lektioner och man redan gjort klart sina läxor. Men man får ju hitta någonting att göra helt enkelt, säger hon till P4 Blekinge.

Istället för att hålla på med mobilen förklarar eleverna på skolan för kanalen att de brukar spela kort eller plugga på rasterna.

Mindre mobbning

Förutom att eleverna blivit mer sociala så har även mobbingen på skolan minskat. Inte bara på nätet, utan även i verkligheten.

– Det som var lite oväntat var ju att också de andra kränkningarna i realtid sjönk med 65 procent, säger biträdande rektor Åsa Lindau till P4.

Äter mer på lunchen

Även kökspersonalen har reagerat och menar att eleverna på skolan idag äter mycket mer under lunchen än tidigare.

Skolmat
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

– Det kom från våran kökschef här, Oliver. Han sa att: ”de äter mycket mer nu.” För de får inte heller ha mobiltelefonerna i matsalen förstås, det satt de ju med tidigare. Dels tror vi att de kanske gick lite mindre till Ica, för det kanske var lite svårare att organisera sig. Men också att de satt kvar längre vid matbordet: pratade, hämtade om och åt mer. Och det är ju också väldigt positivt, säger Åsa till kanalen.

Vad tycker ni om det här? Borde fler skolor ta efter? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!