4 av 10 svenskar vill se förbud mot A-traktorer ute på vägarna, det visar en ny undersökning från Sifo, det rapporterar Tv4.
Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i 2020.
I takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det. Något som oroat poliser runt om i hela landet.
Enligt Transportstyrelsen har olyckorna tredubblats bara de senaste åren och nu lägger de därför fram förslag om flertalet åtgärder, i en redovisning till regeringen.
Att de allvarliga olyckorna ökat har gjort att allt fler vänder sig emot fordonen. Men enligt en ny Sifo-undersökning som Tv4 har gjort så är de som vill se ett förbud mot A-traktorer en minoritet.
– Det är väl onödigt att förbjuda någonting, om det redan finns där liksom. Då är det väl bättre att förbättra, säger Lino Hellemaa till Tv4.
Enligt undersökningen är 38 procent av svenska folket för ett förbud, medan 42 procent vill att A-traktorer ska fortsätta vara tillåtna ute på vägarna. Samtidigt svarade 21 procent ”Vet ej” i undersökningen.
Men det finns stora regionala skillnader i undersökningen.
I Göteborgsområdet är det hela 49 procent som vill se ett förbud, medan motsvarande siffra i Stockholm och Norra Sverige är 34 procent.
LÄS MER: Skärpta regler för A-traktorer – här är krafttagen som ska få olyckorna att minska
Nya krav för A-traktorer
Idag är ett av de stora problemen med A-traktorer att många väljer att trimma sina fordon. Detta vill Transportstyrelsen ha skärpta regler kring.
Här är de åtgärder som Transportstyrelsen nu föreslår:
- Krav på bältesanvändning vid färd med traktor på väg.
- Krav på att passagerare i traktor vid färd på väg måste sitta på en plats avsedd för passagerare och endast en passagerare per plats.
- Traktorer ska inte få köras fortare än högsta tillåtna konstruktiva hastighet.
- Tvåårig prövotid för körkort med behörighet AM.
- Krav på vinterdäck på samma sätt som för personbilar.
- Införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.
- Kraven på utrustning för avgasrening skärps.
- Ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörighet AM och möjlighet att göra utbildningen med fyrhjuliga fordon.
- Förtydligade krav på LGF-skyltens befintlighet och utformning.
Källa: Transportstyrelsen