Leif GW Persson sätter ner foten – efter skjutna schimpansernas öde: ”Jag är motståndare till djurparker”

Fyra schimpanser sköts ihjäl på Furuviksparken förra veckan.
Enligt kriminologen Leif GW Persson väntar troligen inget rättsligt efterspel efter tragiska händelsen.
– Nej, jag har svårt att se att det skulle finnas grund för ett åtal, säger han i Nyhetsmorgon.

Det var på onsdagen i förra veckan som Furuviksparken slog larm om att flera schimpanser rymt från sitt hägn i djurparken, söder om Gävle.

Samtidigt uppmanades allmänheten i området att hålla sig inomhus, för att inte komma till skada. En jakt på aporna inleddes, och djurparken uppgav tidigare på onsdagen att sömnampuller saknades. Detta medförde att jägarna i stället tvingades skjuta djuren.

På söndagsmorgonen höll medarbetarna en minnesstund för de ihjälskjutna schimpanserna Linda, Santino, Torsten och Manda.

– Kropparna flyttas under måndagen till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala, i enlighet med befintliga rutiner och riktlinjer. Djurvårdare och veterinär har fortsatt fullt fokus på att ta hand om djuren för att följa deras hälsa och välmående, skriver Furuviksparkens vd Sandra Wilke i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter under bilden.

Schimpansen Linda. Foto: Furuviksparken/Parks & Resorts

På lördagsförmiddagen lyckades djurvårdare få in de tre kvarvarande rymmande schimpanserna i helt säkert hägn.

– Alla tre schimpanserna äter och dricker med god aptit. De har bland annat fått frukt, grönsaker, kokt ris, juice och te med honung. Schimpansen Selma, som har en skadad arm och en skada vid ena ögat, får fortsatt smärtstillande men har nu börjat röra sin skadade arm och sina fingrar. Vi kan också se att svullnaden på ögat har gått ner något, skriver Wilke.

Leif GW Persson om dramat på Furuviksparken

På söndagsmorgonen intervjuades författaren och kriminologen Leif GW Persson i TV4 om det inträffade. Han förklarade då det juridiska läget.

– Man är i princip fri att skjuta husdjur som man äger. Och det gör ju djurparken, de äger de här schimpanserna. Men jag fick ett intryck av att det var en överreaktion i någon mening. De hade tagit sig ut ur där de skulle förvaras och mer eller mindre ockuperat ett hus. Sen gick det väldigt fort, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon på söndagen.

Kriminologen får frågan om eventuellt rättsligt efterspel på den tragiska situationen, men där är GW säker på sin sak.

Artikeln fortsätter under bilden.

Leif GW Persson i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

– Nej, jag har svårt att se att det skulle finnas grund för ett åtal, säger han.

Samtidigt sätter han själv ner foten – och berättar att han själv inte går på djurparker.

– Men visst, jag förstår att folk blir sura va. Jag är motståndare till djurparker faktiskt, jag tycker det är ett mycket konstlat sätt att visa fram vilda djur på. Men det är starkt känslomässigt betingat.

LÄS MER: Leif GW Perssons plötsliga miss i direktsändning – händer nästan aldrig någonsin: ”Jag ber om ursäkt”