Sommaren är här och semestertiderna närmar sig. Men några som aldrig tycks ta semester är bedragarna.
Nu går polisen i Huddinge ut med en varning om de just nu vanligaste metoderna som bedragarna använder sig av.
Polisen i Huddinge har publicerat ett inlägg på Facebook där man går ut med en varning till allmänheten.
Varningen gäller aktuella tillvägagångssätt som polisen sett att bedragarna använder sig av just nu i hela Stockholms län. Metoderna kan dock användas över hela landet.
Det tycks inte råda någon brist på fantasi bland skurkarna. Det är synd bara att de inte använder det till något vettigt…
Totalt listar polisen åtta metoder som används just nu för att lura folk på pengar. Dessa är:
SMS från ditt ”barn”
Polisen har sett flera fall då bedragare skickat sms från okända nummer där de utger sig för att vara ens barn. De kan komma med ursäkter om att barnet har nytt nummer och behöver hjälp. Till exempel ber de personen att skicka över pengar.
För att skydda sig ska man alltid ta kontakt med sitt barn på det nummer som man vet att barnet har för att dubbelkolla.
Kapade Snapchat-konton
Det händer att konton på Snapchat blir hackade. Bedragaren kan då ta kontakt med offrets vänner och be dem att föra över pengar då de snabbt behöver pengar till en Blocket-affär eller dylikt.
Ring alltid till vännen som ber om pengar innan du överför något.
Byta bankdosa
Bedragaren ringer och uppger sig för att komma från din ”bank”. Han eller hon säger att din bankdosa behöver uppdateras eller bytas ut. Därefter uppmanar de till att logga in med kontrollkoder på bankdosan för att lyckas med överföringar.
Bankerna jobbar inte på det sättet. Men är du osäker så kontakta alltid banken via kontaktuppgifter som du tagit fram själv.
Mejl från mobilföretag
Vissa bedragare skickar ut mejl där de utger sig för att komma från ditt mobilföretag. De skriver att en faktura har betalats två gånger och att de vill göra en återbetalning. Via en länk i mejlet blir du ombedd att följa instruktioner och legitimera dig med bank-ID.
Blir du osäker så ta kontakt med ditt mobilföretag via kontaktuppgifter som du hittat själv via officiella hemsidor.
Fysisk ”vishing”
”Vishing” innebär helt enkelt ett bedrägeri som görs via telefon där bedragaren vill ha åtkomst till personlig information, för att på så vis komma åt pengar.
Det händer att bedragarna ringer upp och utger sig för att jobba hos ett elektronikföretag, exempelvis Elgiganten, Telia eller Media Markt. De påstår att någon har beställt varor i ditt namn och nu vill de ”hjälpa dig”. De kopplar dig då till vad de säger är din banks säkerhetsavdelning.
Det kan också säga att de ringer från Securitas och vill komma hem och ta hand om ens värdesaker för att man ska slippa bli bedragen.
Man ska alltid lägga på luren och ta kontakt med företagen själv om man känner sig osäker.
Mejl från Försäkringskassan
Mejlet ser ut att komma från Försäkringskassan och i mejlet står det att du har rätt till engångsbostadsbidrag eller återbetalning av elstöd. I mejlet finns en länk där de vill att du loggar in med bank-ID.
Försäkringskassan varnar också själva för detta bedrägeri på deras hemsida.
Företagsbedrägeri
Bedragarna ringer och säger att de kommer från Alektum/Svea inkasso. De berättar att någon köpt en dator eller dylikt i företagets namn och att man blivit utsatt för bedrägeri. De ”kopplar” en därefter till ”banken” där man ombeds att identifiera sig med bank-ID.
I de fall där bedragarna lyckas kan de komma åt stora summor pengar på företagskonton.
Ljuger om investeringstips
Bedragarna utger sig för att vara en vän eller bekant, ofta genom kapade Facebook- eller Instagram-konton eller liknande. De påstår att de lyckats tjäna mycket pengar på någon investering eller dylikt och vill att man gör detsamma.
Ta alltid kontakt med vännen via telefon för att kontrollera sanningshalten.
LÄS MER: Blind 91-åring släppte in ”postombud” i sitt hem – blev lurad på tusentals kronor
Tack Polisen för att ni går ut och varnar för dessa lömska individer och deras metoder!
Dela gärna artikeln på Facebook så att fler blir medvetna om vilka tillvägagångssätt bedragarna har!