Greta Thunberg tackar för sig – tokhyllas efter att ha gjort sin sista strejk: ”Du är en sådan välsignelse”

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har satt Sverige på kartan när det gäller miljöfrågor runt om i världen.

Idag, fem år senare, meddelar hon att hon slutar med skolstrejken och tackar för sig.

Greta Thunberg var bara 16 år när hon satte sig utanför Sveriges riksdag med en skylt där det stod ”Skolstrejk för klimatet”.

Bara några veckor senare hade tonåringen med flätorna och den skarpa blicken blivit ett världsfenomen.

greta thunberg
Foto: Greta Thunberg, Instagram/ Paul Chiasson, The Canadian Press via AP/TT

Genom åren har hon uppmärksammats av världsledare som Obama, intervjuats av några av världens största medier. Hon har utsetts till ”årets person” av  Time Magazine  och uppmärksammats av Hollywood-stjärnor som Arnold Schwarzenegger och Leonardo DiCaprio.

Varav den sistnämnda skrev så här när han hade träffat Greta:

”Det är få gånger i människans historia där röster förstärks vid så viktiga ögonblick och på så omvandlande sätt – Greta Thunberg har blivit vår tids ledare”, skrev han då på sin Instagram.

Han tillade:

”Jag hoppas att Gretas meddelande är en väckarklocka för alla världsledare och att tiden för passivitet är över. Det är tack vare Greta och alla andra unga aktivister som gör mig optimistisk inför framtiden. Det var en ära att få tillbringa tid med Greta. Hon och jag har lovat att stötta varandra i hopp om att säkra en ljusare framtid för vår planet”.

Foto:

Greta Thunbergs priser

I september 2019 hade dokumentären ”I am Greta” premiär i Venedig, en film som skildrar Greta Thunbergs liv under flera år. Och bara ett år senare, i augusti 2020 prydde Greta Thunberg framsidan till Vogue Scandinavia.

Under 2020 och 2021 fick hon bland annat gästa Dagens Nyheter som chefredaktör och höll ett sommarprat som skapade rubriker både i Sverige och utomlands.

20-åringen har dessutom blivit nominerad till Nobels Fredspris hela fem gånger och för sin kamp för klimatet har Greta vunnit flera priser med stora summor pengar i prispotten.

2020 förärades Greta Thunberg The Gulbenkian Prize for Humanity och i maj 2022 tilldelades Greta med World Migrant Award och fick 300 000 kronor.

Men pengarna sattes inte in på hennes privata bankkonto. I stället skänkte hon bort pengarna.

LÄS MER: Stort grattis: Greta Thunberg fyller 20 år – stora miljonregnet efter åren i rampljuset

Greta Thunberg har gjort sin sista skolstrejk

Till en början ägnade sig Greta helhjärtat åt klimatstrejken, men efter ett sabbatsår var hon tillbaka i skolbänken igen.

Nu tar Greta examen och i ett inlägg på Instagram berättar hon att hon inte bara lämnar klassrummet utan också slutar med skolstrejkerna.

”Skolstrejk vecka 251. Idag tar jag examen från skolan, vilket innebär att jag inte längre kommer att kunna skolstrejka för klimatet. Så för mig är detta den sista skolstrejken, så jag antar att jag måste skriva något den här dagen”, skriver Greta i ett inlägg på Instagram.

Greta trodde aldrig att hennes skolstrejk skulle leda till den stora klimatrörelse som finns idag.

”Efter att ha strejkat varje dag i tre veckor var vi en liten grupp barn som bestämde oss för att fortsätta med detta varje fredag. Och det gjorde vi, vilket är hur Fridays For Future bildades. Några fler anslöt sig, och helt plötsligt var detta en global rörelse som växte varje dag. Under 2019 strejkade miljontals ungdomar från skolan för klimatet och svämmade över gatorna i över 180 länder. När pandemin började var vi tvungna att hitta nya sätt att protestera. Med tiden började vi komma tillbaka på gatorna igen. Vi är fortfarande här och vi planerar inte att åka någonstans”, skriver hon i inlägget.

Greta menar att mycket har förändrats efter deras arbete, men att det bara är början på kampen.

”Vi går fortfarande åt fel håll, där makthavarna tillåts offra de mest marginaliserade och drabbade människorna samt planeten i girighetens, vinstens och eviga ekonomiska tillväxtens namn. De fortsätter att destabilisera biosfären och våra livsuppehållande system, och vi närmar oss snabbt potentiella olinjära ekologiska och klimatiska vändpunkter utanför mänsklig kontroll. Och i så många delar av världen påskyndar vi till och med processen. Vi är nog många som tar examen som nu undrar vad det är för framtid vi går in i, trots att vi inte orsakat den här krisen”, skriver Greta.

Hon tillägger:

”De av oss som kan säga ifrån har en skyldighet att göra det. Alla räknas. För att förändra allt behöver vi alla. Självklart kommer jag att fortsätta protestera på fredagar, även om det inte längre är tekniskt skolstrejkande. Vi har helt enkelt inget annat val än att göra allt vi kan. Kampen har bara börjat”.

Greta Thunberg
Foto: Instagram

Hyllas av fansen

I kommentarsfältet är det många som tackar henne för allt hon åstadkommit hittills.

”Tack för allt och som du säger har kampen bara börjat”, skriver en person.

”Du har inspirerat så många Greta, som nu kommer att fortsätta kämpa. Du kommer att kämpa på ditt vis. Det är jag övertygad om! Njut nu! Själv ska jag, 70 + , ta tåget till Italien i sommar”, skriver en annan.

”Grattis till din student!! Och tack för den skillnad du gör i världen”, skriver en tredje.

”Grattis min älskade. Du är en sådan välsignelse för oss alla. För evigt tacksam för ditt mod Och håller tummarna för detta nya kapitel”, skriver en fjärde.

 

Läs mer om...