Två personer var fast i eldhärjat hus – då gjorde Mohamed det ingen annan vågade: ”Måste hjälpa till”

När branden utbröt i Gudmundsbyn tvekade Mohamed Zerrouki aldrig på att ingripa.

När andra åkte förbi det eldhärjade huset sprang Mohamed rakt in i lågorna för att rädda livet på de personer som var fast i branden.

Det var i fredags som den otäcka händelsen ägde rum.

Mohamed Zerrouki var på väg hem från jobbet när han plötsligt fick problem med bilen som fastnat i ett dike.

Med bilen uppe på vägen igen körde Mohamed vidare och ser då rök i fjärran. Till en början tror han att det handlar om en brasa någonstans, men inser ganska snabbt att det är något mer allvarligt.

– Plötsligt ser jag att det var en kille utanför huset, han ser ut att ha hoppat från fönstret eller någon dörr. Jag vet inte, men han är skadad i handen.

Mohamed kastade sig ut ur bilen och sprang fram till honom för att se om någon behövde hjälp.

– Jag frågade mannen om han ringt 112 men han sa att han inte hade någon mobil så jag tar upp min telefon och ringer. Men jag vet inte vilken adress, så jag ger telefonen till honom.

Gav sig in i lågorna

Under tiden lade Mohamed märke till att det stod fyra bilar på uppfarten och att dessa bilar förmodligen tillhörde människor i huset.

– En är ute. Minst tre skulle kunna befinna sig inne i huset. Så jag springer runt och går in. Det kommer svart rök så fort jag öppnar dörren men jag bestämmer mig för att inte tänka utan fokusera på att få ut människor, säger Mohamed till Newsner.

– Det knakade och lät så mycket, så jag ropade och frågade om någon är här men fick inget svar.

Mohamed tog sig längre och längre in i byggnaden och upprepade frågan.

– Till slut hörde jag någon som svarade ja. Jag öppnade dörren och såg en gubbe som låg där. Han frågade mig vad det var som hände, han förstod ingenting.

Bar ut honom på ryggen

Mannen hade svårt att gå, så Mohamed fick bära ut honom på ryggen.

– Hans fötter var svullna, jag tror han brukar gå med rollatorn. Så till slut fick jag släpa ut honom, han var jättetung och det kändes som att jag aldrig skulle orka själv, men till slut fick jag upp honom på axlarna.

Väl ute i säkerhet frågade Mohamed mannen om det är några fler i huset och fick till svar att det bor två till i byggnaden.

– Det var bara att gå in igen. Det var så jävla rökigt och jag såg ingenting. Det var som att jag var blind. Men till slut hittade jag en person till. Han låg på golvet och var inte beredd på att springa, men jag fick ut honom också till slut.

Väl ute frågar Mohamed mannen om det är någon kvar i huset, men han fick inget svar.

– Han var som bedövad, fick inget svar alls. Så då fick jag ta ett beslut. Det kunde vara en kille kvar där inne, så jag gav mig in igen.

Mohamed gjorde allt han kunde för att se om ytterligare en person fanns kvar i huset.

– När jag kom fram till den dörren så tog jag på handtaget och det var skitvarmt. Då insåg jag att det var där inne elden var.

På frågan om han aldrig var rädd att ge sig in i branden, svarar han:

– Varför skulle jag vara rädd? Jag kunde inte vara det. Jag tänkte bara att jag var tvungen att rädda liv. Jag stoppade alla andra tankar.

Brand, Mohamed
Foto: Genrebild, Privat

Hyllas som hjälte

Mohamed räddade livet på två personer under branddramat och har hyllats som hjälte efter händelsen.

Men själv ser han sig inte som någon hjälte.

– Jag tyckte inte att det var något konstigt, för mig var det helt normalt. Jag fick hjälp av ambulansen med syrgas, men sedan åkte jag hem till min fru och mina barn. Dagen efter var hon arg för att jag inte berättat men jag sa att det är normalt, då sa hon att det inte var det, säger Mohamed och skrattar.

Men det finns en sak som gnager i Mohamed fortfarande, och det är att ingen annan gjorde någonting.

– Jag är skitförbannad. Jävla dumhuvuden. Flera personer körde förbi och gör ingenting, tror att vi spelar in en film eller någonting. De bara gick förbi som om ingenting hade hänt. Jag vet inte vad de gjorde, de saktade in och tog väl kort eller filmade.

Han tillägger:

– Om det var deras barn som var i huset, skulle de önska att folk bara gick förbi då? Jag har varit så arg på det där, säger han till Newsner.