STORT GRATTIS: Greta Thunberg har tagit studenten – så blev hennes slutbetyg

Sedan 2018 har Greta Thunberg skolstrejkat för klimatet.

Nu, fem år senare går hon ut skolan med toppbetyg, det skriver Expressen.

Som 16-åring satte sig Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag med en skylt där det stod ”Skolstrejk för klimatet”.

Bara några veckor senare drog hon alla blickar till sig och tonåringen med de långa flätorna och den skarpa blicken blev ett världsfenomen. Ja, hon blev helt enkelt Greta Thunberg med miljontals människor världen över.

Greta Thunberg har tagit studenten

Sedan den dagen har hennes protester spridits över världen och hundratusentals ungdomar har samlats i rörelsen Fridays for future.

De senaste fem åren har Greta Thunberg träffat flera världledare, talat i FN:s högkvarter, ntervjuats av några av världens största medier. Hon har utsetts till ”årets person” av  Time Magazine  och uppmärksammats av Hollywood-stjärnor som Arnold Schwarzenegger och Leonardo DiCaprio – samtidigt som hon gått i skolan. 

Greta Thunberg
Foto: Instagram

LÄS MER: Greta Thunberg tackar för sig – tokhyllas efter att ha gjort sin sista strejk: ”Du är en sådan välsignelse”

Greta Thunbergs betyg

Nu har Greta Thunberg tagit studenten med högsta betyg från samhällsvetenskapliga programmet på Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm. 

Hon fick A i allt, förutom i Matematik där hon fick C.

Under gymnasietiden har hon bland annat läst franska och skrivit examensarbete om romer strategier för att bemöta diskriminering i Sverige.

Hennes sista skoldag blev också hennes sista skolstrejk på Mynttorget i Stockholm. Den sista strejken blev tillsammans med flera ungdomar från Fridays for Futur och ingen mindre än världsstjärnan Patti Smith.

I och med att Greta nu tagit studenten är även ”skolstrejkerna” slut. Men hon kommer fortsätta att protestera på fredagar, det meddelar hon på Twitter.

”Jag kommer att fortsätta att protestera på fredagar, även om det rent tekniskt inte är ”skolstrejkande”. Vi har helt enkelt inget annat val än att göra allt vi kan. Kampen har bara börjat”, har hon skrivit på Twitter.