Blåljuspersonal har tröttnat – vädjar efter bilister som respektlöst felparkerar på badplatser: ”Hjälp oss”

Sommaren är här och allt fler söker sig till landets badplatser för att svalka sig med ett kallt dopp.

Men en full badplats betyder också att parkeringsplatserna intill snabbt fylls på och att parkera fel, är inte så oskyldigt som man kan tro.

Ljuva sommar!

Vi är många som har längtat efter denna underbara årstid och än så länge håller vädret en hög nivå med strålande sol och värme.

När det är varmt ute, semestertider och sommarlov är det många som söker sig till landets badplatser för att svalka sig.

Men en full badplats innebär inte alltid bara plask, lek och mängder av badenbaden-stolar utan också fulla parkeringar.

När stränderna blir fulla innebär det att parkeringarna så småningom också blir det och att ställa sin bil lite halvdant där parkeringsplatser inte är angivna är en dålig idé.

Att felparkera vid en badplats kan nämligen innebära en stor risk för polisen och räddningstjänsten och göra att de inte kommer fram i tid om en olycka sker.

Detta uppmärksammas nu av räddningstjänst och polis runt om i landet.

I flera Facebook-inlägg går nu flera lokala räddningstjänster ut och vädjar till allmänheten att tänka en gång extra när de ska parkera i sommar.

”Hjälp oss att rädda liv i sommar. Varje minut i missad framkörning för oss vid en drunkning kan vara skillnaden mellan liv och död”, skriver Räddningstjänsten mälardalen.

De tillägger:

”Förenkla framkomligheten för oss på räddningstjänsten genom att parkera rätt. Ställ dig aldrig framför räddningsvägar eller bommar som leder ner mot en badplats. Våra bilar är stora och behöver utrymme för att kunna komma fram”.

Hjälp oss att rädda liv i sommar. Varje minut i missad framkörning för oss vid en drunkning kan vara skillnaden mellan…

Posted by Räddningstjänsten Mälardalen on Wednesday, June 21, 2023

Även räddningstjänsten i StorGöteborg går ut med en uppmaning till badsugna svenskar.

”Vi behöver komma fram om det skulle uppstå en olycka – då gäller det att vi är snabbt på plats och inte hindras av felparkerade bilar. I slutändan kan det handla om livet. Så glad midsommar önskar vi – och ställ bilen rätt!”, skriver räddningstjänsten.

Nu är det midsommar och härligt väder! Visst blir man badsugen! Eftersom vi önskar er all en härlig och trygg helg, så…

Posted by Räddningstjänsten Storgöteborg on Thursday, June 22, 2023

Flera håller med räddningstjänsten om att ta det försiktigt och delat inlägget.

”Dålig stil att man inte tar hänsyn och respekt för utrymningsvägar. Skulle finnas en lagparagraf som ger möjlighet till bortforsling av fordon och att man får lösa ut bilen med 5000:-.Hoppas ni får en lugn sommar på räddningstjänsten”, skriver en person.